Podle některých gurmánů dobré recepty spočívají v malém množství základních surovin. A v mnoha případech nezbývá než souhlasit. Tenhle salát by do tohohle konceptu dobře zapadal – celý totiž stojí na třech základních ingrediencích. Hrášek a rajčata jsou svěží a výrazná, s fetou získávají sytost. Salát se tak dá vzít jako příloha i samostatný chod – v takovém případě se přimlouvám za extra dávku fety.
Co jsem použila:
- 2 pěkná rajčata (použila jsem větší hruškovitá)
- asi 1 šálek hrášku (mraženého, čerstvý je ale nejlepší!)
- 100 g fety nebo jiného sýru tohoto typu (klidně dejte víc)
- extra panenský olivový olej
- mořskou sůl
- bylinky – u mě citronové oregano
Hrášek jsem zalila vařící vodou a nechala rozmrazit. Pak už stačí jen zcedit a je ready k použití.
Rajčata zbavíme bubáka a nakrájíme, já zvolila tenká půlkolečka.
Hrášek i rajčata smícháme na talíři, přidáme na kousky nakrájený sýr, štědře zakápneme dobrým olivovým olejem, posolíme (pokud je třeba, záleží na slanosti sýru a jeho množství). No a nakonec posypeme oreganem nebo jiným kořením dle chuti.