Obecně nerada plýtvám. A u přípravy kosmetiky by mě to plýtvání často dosti bolelo, protože přeci jen ji „nevaříme“ z vody a mouky. Proto jsem časem pár věcí a nebo postupů uzpůsobila tak, aby k plýtvání a ztrátám docházelo co nejméně. Spousta z nich je ale postavená na obyčejném selském rozumu, takže o to víc mě bolelo, že mi to nedošlo dřív.
Odhadnout svoji (s)potřebu
První a nejsnazší cesta, jak si nechat zahučet v surovinách peníze, je jejich zbytečné pořízení. Není to plýtvání jako takové, ale v podstatě dost často se nadbytečné suroviny zkazí a vyhodí nebo se nakonec upotřebí do něčeho zbytečného. Je to dost škoda. Předcházet tomu bychom měli v prvé řadě nákupem přiměřeného množství surovin. Pokud máme v plánu jen něco vyzkoušet, je lepší toho koupit méně, i když je cena přepočítaná na např. kilogram vyšší.
Totéž platí i pro hotové výrobky neboli vyrábění do foroty. K čemu vyrábět 20 balzámů, když jich pak 18 vyhodíme, protože se zkazily?
S tímto tématem taky trošku souvisí téma skladování surovin. O něm více tady.
A vlastně i kvalita surovin – suroviny pochybné kvality často nelze použít stejným způsobem nebo u nich nakonec zjistíme, že nám třeba nesedí. Nebo se brzo zkazí.
Šikovné pomůcky
Pamatuju si na výrobu svých prvních balzámů na rty do tyčinky. Dost materiálu skončilo na vnějších stěnách tyčinky, na stole a všude kolem. A já si řikala, jak se tomu vyhnout… Přiznám se, vymyslela jsem to až po několika ne příliš úspěšných pokusech. Pořídila jsem si malou odměrku s hubičkou z tlustého skla. Práce s ní je naprosto dokonalá! Původně jsem teda chtěla kádinku, ale nějak na ni nedošlo. Šla by taky nějaká kovová nádobka. Důležitá je ale forma hubičky. Některé hubičky jsou totiž úplně k ničemu.
Fajn taky je, když se z dalších pomůcek, třeba lžiček a míchátek, dá snadno seškrábnout zatuhlý materiál.
Recepty na zbytky
Při přípravě posledního receptu – rtěnky – mi zbyla trošička v odměrce a už se mi ji nechtělo znovu tavit a fofrem vpravovat do tyčinky. Proto jsem k ní jednoduše přidala kakaové máslo a olej a rovnou nalila do minikalíšku (tohohle). A měla jsem uklizeno! :)
Často máme možnost naši výrobní seanci zakončit výrobou něčeho, do čeho spotřebujeme různé přebytečky a zbytečky.
Testovací množství
Další hodně častý případ. Někdy mě překvapuje, na jak ohromná množství jsou recepty nastaveny. Krém na obličej bych určitě nedělala do půllitru :). Vždycky testuju malé množství a až když recept a produkt opravdu znám, tak si troufnu na větší dávku. To platí i pro případ testování nových ingrediencí, třeba emulgátorů.
Nepovedl se výrobek? Nevadí
U většiny nepovedených výrobků máme možnost je buď využít jiným způsobem nebo je předělat. Tohle platí ostatně i pro suroviny. Pokud nám například některý olej nesedne na obličej, protože je naše pokožka třeba příliš citlivá, většinou ho snadno upotřebíme třeba k výrobě produktů na tělo. A nakonec spousta surovin/produktů má svoje uplatnění i v domácnosti – při úklidu, ošetřování povrchů nebo s ním třeba můžeme namazat panty u dveří. Prostě možností, jak je využít, je pořád dost.
Moje fotky nejsou cool aneb kreativní foto nepořádek neprovozuju
Další, poslední bod se týká focení, a to jakéhokoliv. Znáte ty fotky, kde je kromě objektu ještě spousta dalších věcí a surovin, které po focení tak akorát můžeme namést na lopátku a vyhodit? Kreativní nepořádek může vypadat pěkně, ale já prostě nemam to srdce ty suroviny tam vysypat a po focení vyhodit.