Konečně jsem měla první pytlík pořádných zralých třešní. A s pytlíkem seznámek možných receptů. Jenže.. jak jsem tak ujídala, tak jsem došla k jednomu závěru… že ten nejlepší třešňový recept je tento: dobře umýt, dát do hezké nádoby a v naprostém klidu si je vychutnat tak, jak jsou. Protože jsou prostě dokonalé. Navíc, každý kdo má nějaké ponětí o výživě, tuší, že třešně budou pořádná bomba z hlediska nutričního. Jsou to totiž bobule a dost často úžasných sytých barev. Lapaly sílu jarního a časně letního sluníčka, aby ji přetvořily ve fytonutrienty nabitý šťavnatý plod. Tak, malá óda na třešně je za námi, teďka to chce nějaká ta fakta. Takže… proč si třešní užít dosyta?
Třešně jsou zdravé, to víme. Po přečtení následujících řádků vám zaručeně budou chutnat ještě víc :). Třešně jsou totiž určitě členem skupiny superfood.
Dietní třešně… třešně umí být pořádně sladké, takže bychom čekali řádnou nálož cukrů v těchto rudých plodech. No, opak je pravdou. Třešní je spousta druhů, to je pravda, ale obsah cukrů můžeme očekávat v rozmezí nějakých 11 až 15 gramů na 100 gramů váhy. To je právě ukázka kouzel přírody – třešně jsou sladké a naprosto deliciózní, ale díky směsi různých látek k dosažení této chuti nebylo potřeba ani tolik cukru. Navíc má mezi ovocem jeden z nejnižších glykemických indexů (udává se kolem 20).
Třešně obsahují vitamíny – hlavně céčko, vitamín K a po trošce od různých vitamínů skupiny B. A minerály – hlavně draslík, mangan a hořčík. Nicméně, vitamíny mají v případě třešní spíš jen okrajový význam.
Třešněmi proti rakovině. Třešně jsou plné fytonutrientů – to jsou přesně ty látky, které od nás drží rakovinu pryč a které se případně podílejí na jejím zničení. Kromě vlákniny a vitamínu C za tyto schopnosti mohou taky barviva, speciálně karotenoidy a antokyany. Třešně jsou předmětem spousty studií souvisejících s rakovinou a vycházejí z toho slibně. Mechanismus je složitý a obsažené látky působí na několika levelech, včetně redukování zánětů v těle
Třešně jsou protizánětlivé. Stálepřítomné záněty jsou součástí moderního života (bohužel ne vždy o nich víme) a jsou živnou půdou pro mnoho vážných chorob. Třešně obsahují spoustu látek, které právě proti zánětům bojují. Mají tak blahodárný vliv třeba na záněty trávicího ústrojí (v akutních případech se ale spíš nedoporučují), kloubů, ale i obezitu nebo nelokalizovatelné záněty.
Antioxidační účinky třešní. Třešně jsou plné antioxidantů a ty jako takové působí proti stárnutí buněk a proti všem možným chorobám. Dost důležité je taky to, že chrání naše mozkové buňky před oxidačním stresem.
Sorbitol. Třešně obsahují sorbitol – tento alkoholický cukr slouží jako potrava pro přirozenou střevní mikrofloru. V třešních je ve své zcela přirozené podobě a v dávkách, které jsou pro organismus vhodné (při hodně velké náloži třešní mohou tyto bakterie způsobit přílišnou tvorbu plynů).
Melatonin. Třešně obsahují melatonin, spánkový hormon a proto byly předmětem mnoha studií zaměřených na nespavost a kvalitu a délku spánku. Melatonin podporuje kvalitní spánek (no vlastně za spánek do značné míry může) a pomáhá upravovat cirkadiánní cyklus. Tedy že pomáhá k energii přes den a ke kvalitnímu spánku v noci.
Třešně jsou prostě dar přírody. Je zajímavé, jak rádi rozebíráme ty které účinky toho kterého jídla. Pořád to jsou ale jenom střípky, je to jen to málo,co bylo lidstvo schopné poznat. U třešní to platí taky. Možná ani nemá smysl vyjmenovávat všechny ty choroby, jejichž riziko můžeme snížit právě konzumací třešní. Proti všem dnešním chorobám můžeme bojovat stejně – kvalitním jídlem a živnotním stylem. Takže jezme třešní dosyta, a když nejsou, nezoufejme a vyberme si jiné barevné ovoce a zeleninu.