Mátová voda, výborné letní osvěžení

Studená mátová voda z čerstvé máty

Mátu prostě zbožňuju ve všech podobách. Aromatické látky, díky kterým ji tak dobře identifikujeme, jí totiž dávají spoustu skoro zázračných účinků. Proto mě vždycky mrzí, když si dělám klasický mátový čaj a to svěží aroma se prostě nějak změní. Tohle má ale jedno možné řešení, stačí když se spokojíme se studeným nápojem a budeme ochotni si na něj trochu počkat. Tím řešením je totiž mátová voda dělaná za studena.

Postup je tak jednoduchý, že jednodušší snad už být nemůže. Vezmeme si k ruce čerstvou mátu (až ji mít nebudu, budu testovat sušenou, není to to samé, ale zastudena už jsem ji viděla používat taky). Ani na druhu skoro nezáleží, každý je malinko jiný, ale poslouží všechny. Já se nechtěla rozhodovat, tak jsem dala klasickou peprnou a k tomu trochu máty klasnaté (prostě spearmint, taková ta světle zelená s trošku dokulata vroubkovanými listy).

Mátu pokrájíme včetně stonku a dáme do konvičky a dolijeme vodou. U mě byl poměr asi tak 5 větších olistěných stonků na litr vody. Poté přikryjeme a necháváme louhovat. Někdo to dává do ledničky, někdo ne, já to nechala na stole. Chce to ideálně tak 8 hodin a víc, přeci jen víc času = víc chuti. V mojí verzi je voda spíš jen lehce mátová. Nemůžeme čekat plnou výraznou chuť, to leda že bychom použili nějaký extrakt nebo chemické pomocníky. To by ale nebylo ani kdovíjaké osvěžení :).

Příprava osvěžujícího mátového nápoje zastudena

Svěží mátová voda

dify.cz
[jetpack-related-posts]