Kus ryby nebo masa a hromada zeleniny jsou skvělý základ jídla, ale chce to něco extra, co tomu dá šmrnc. Třeba nějaká omáčka. A třeba nějaká jogurtová. Na léto věc jako dělaná. Takhle je navíc mimořádně jednoduchá, ale zatraceně dobrá.
Co potřebujeme (na omáčku ke 2 porcím):
- 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího
- 1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku
- pažitku
- sůl a pepř
- extra panenský olivový olej
- čerstvou citronovou šťávu
Výraznou chuť omáčce dodají hlavně dvě věci – pažitka a mladá cibulka nebo česneček. Ono je to jedno, která z těch dvou věcí to bude, obojí jsou moc dobré, svěží, jemné a přitom mají říz.
Docela zásadní je i kvalita jogurtu. Dřív mi jogurtové omáčky moc nechutnaly, protože mi přišly takové řídké, vodové, prostě nijaké. Pokud se ale použije dobrý tučnější jogurt, omáčka je krásně krémová a plná chuti.
Pažitku a česneček/cibulku omyjeme a nasekáme na jemno. U cibulky/česneku přitom využijeme i kus nadzemní části, prostě použijeme to, co je v dobré formě.
Do mističky dáme jogurt, pažitku, cibulku/česnek (nechte si ještě trošičku na posypání hotové omáčky), pár pořádných kapek olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a osolíme + opepříme. Zamícháme a ochutnáváme.