Polévkový podzim a Polévková mánie (od Metafory)

Recenze kuchařky Polévková mánie od Kathryn Bruton

Něco přes týden mám doma Polévkovou mánii od Kathryn Bruton (recenzi najdete na foodnotes). A musím říct, že se na podzimní polévky těším ještě víc!

Teploty klesají (i když u nás je pořád ještě docela teplo) a v zahradě je znát, že podzim už je blízko. Spousta rostlin chřadne, všechny fíky už opadaly a na mě jde podzimní nálada. V letních vedrech nebyla na polévky příliš chuť, takže teďka na ně konečně zas dojde. Ale chci obměnit repertoár, zařadit novinky a hlavně, ať je to vaření co nejjednodušší!

Polévkový podzim s Polévkovou mánií

U nás doma se hodně zabydlel vývar, jakýkoliv a zásadně domácí. Děláme ho v pomalém hrnci a nemá to chybu. Nicméně občas už tak trochu nevím, co pak do polévky dát. Servírujeme ji totiž jako hlavní chod, dost často ji míváme k večeři. Takže mým podzimním úkolem je jednak najít nové způsoby, jak vývary vylepšit, taky ale chci do receptáře zařadit nové druhy polévek. A vidím, že v obou směrech mi Polévková mánie určitě pomůže.

Vývar je základ!

O poctivém vývaru se povídá spousta věcí a často se dokonce ordinuje jako lék. Za mě rozhodně můžu říct, že chladné večery jsou s dobrým vývarem o mnoho příjemnější… Proto mě moc potěšilo otevřít tuhle kuchařku a hned na začáku najít pár receptů právě na vývary – ty klasické i jeden méně klasický, a to houbový. Houbový a navíc z žampionů. Což je super pro všechny jako já, co se na houby hned tak nedostanou.

S vývary se pak v kuchařce hodně setkáme. A to jak v čirých polévkách, kde je vývar doplněn spoustou barevných ingrediencí, tak i v polévkách krémových.

Krémové zeleninové polévky

Krémové zeleninové polévky jsou právě jednou z věcí, na které se letos chystám. Proto mi udělalo radost, že jich je v kuchařce docela hodně. Recepty z rajčat nebo dýní jsou poměrně klasické, krom nich mě ale zaujaly taky polévky z kukuřice, paprik nebo batátů. A samozřejmě z řepy. Všechny jsou parádně barevné, což je zárukou vysokého obsahu živin.

Asijská inspirace

Jak už jsem psala v recenzi, některé recepty jsou inspirované asijskou gastronomií. Ta mě už dlouho láká, ale vždycky mě v receptech odradí velké množství neobvyklých ingrediencí a někdy i dost zvláštní kombinace chutí. Oproti tomu jsou recepty v kuchařce poměrně jednodušší, těch exotických ingrediencí je v nich mnohem méně. Takže doufám, že se i k těmhle receptům brzo dostanu.

Kuchařka zaměřená speciálně na zdravé polévky - Polévková mánie

Testování nových surovin

V některých receptech se objevují ingredience, které doma nemám a třeba jsem je ještě ani nezkoušela. Některé, přiznám se, ani kupovat nebudu. Třeba takovou banánovou šalotku si asi odpustím :). Zastávám ten názor, že není třeba pořád splňovat dle receptu všechno do puntíku. Určitě je ale fajn zkusit nějaké nové zajímavé ingredience, které nám zase vaření jednoduše oživí a dodají další zajímavé živiny i chutě. Mezi takové vychytávky rozhodně řadím třeba koření. A taky různé asijské omáčky, dál než k sojovce jsem se nedostala, tak snad to konečně napravím :).

A nepolévkové bonusy

Nemůžu být nespravedlivá. V kuchařce je totiž spousta dalších receptů, které už se polévkám nevěnují – tedy ne přímo, spíš nám pomohou připravit k polévkám zajímavé doplňky. Všechny ale dodržují tu samou filozofii – maximum živin, absence průmyslově zpracovaných potravin a určitě taky zajímavé kombinace chutí. Mňam!

 

Tuhle kuchařku můžete omrknout přímo na stránkách Metafory.

ukazka-Kuchařka polévková mánie, zdravé polévkové recepty

dify.cz
[jetpack-related-posts]