Tmavé hroznové víno: 8 pozitivních účinků na zdraví

Zdraví prospěšné tmavé hroznové víno

Správně zralé hroznové víno je skutečná lahůdka. A obzvláště to tmavé má mnoho velmi pozitivních účinků na naše zdraví. Tady je těch 8 nejvýznamnějších:

        1. Relativně nízký glykemický index hroznového vína se stará o stabilní hladinu cukru v krvi, zvyšuje inzulinovou citlivost a reguluje jeho produkci.
        2. Konzumace tmavého hroznového vína má pozitivní vliv na činnost mozku – zvyšuje schopnost koncentrace a zlepšuje paměť. Některé studie dávají do souvislosti častou konzumaci hroznů a nižší výskyt Alzheimerovy choroby.
        3. Tmavé hroznové víno se ukázalo být potravinou snižující riziko kardiovaskulárních chorob. Toto téma úzce souvisí s tzv. francouzským paradoxem. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, tak velmi zkráceně – Francouzi si jídlo velmi užívají a neodpírají si tuky, víno a ani čokoládu. A výskyt kardiovaskulárních onemocnění je přitom tak nízký! Právě když se zastavíme u vína, zjistíme, že to se na tak pozitivním výsledku pravděpodobně významně podepisuje.
          Zde ty nejdůležitější žádoucí efekty:

          • Regulace krevního tlaku
          • Regulace cholesterolu obecně, včetně snížení špatného cholesterolu
          • Zajištění průchodnosti cév – stěny zůstávají čisté a netvoří se žádné shluky buněk
        4. Tmavé šťavnaté kuličky jsou napěchované antioxidanty. Kromě klasiky jako je vitamín C nebo mangan zde najdeme také řadu karotenoidů a množství různých flavonoidů. Díky tomu naše tělo nebude muset odolávat tak velkému množství volných radikálů, protože je antioxidanty jednoduše „pochytají“.Také je dobré vědět, že největší koncentraci těchto úžasných látek najdeme ve slupce a pecičkách. Může to znít pro někoho divně, ale tucet rozdrcených hroznových jadérek udělá velikou službu. Pokud je necháme vcelku, tělo je nedokáže strávit.
        5. Resveratrol obsažený v tmavém víně má silný antioxidační efekt a chrání tak tělo před stárnutím. V mnoha pokusech prokázal také protizánětlivé a protirakovinné účinky. Je jednou z nejvýznamnějších látek, které v tmavých bobulích najdeme.
        6. Protizánětlivé účinky hroznového vína také rozhodně stojí za povšimnutí. Tradičně se proti zánětům podávají synteticky vyrobené léky, příroda nám ale nabízí další prostředky, jak se záněty bojovat a jak jim předcházet. Víno je jedním z nich. Velkou mírou se na tom podílejí především obsažená barviva a  již zmíněný resveratrol.
        7. Antimikrobiální účinky tmavých hroznů souvisí s obsahem řady látek, kromě výše jmenovaných rozhodně stojí za zmínku i oligopeptidy. Víno nám tedy pomůže se bránit všudypřítomným bakteriím a speciálně těm pocházejícím z jídla.
        8. Hroznové víno má také protirakovinné účinky. Na těch má vlastně zásluhu řada již dříve jmenovaných vlastností. Výrazný vliv má schopnost redukovat oxidační stres („lovit“ uvolněné kyslíky v krvi, které by jinak tělo poškozovaly) a eliminovat záněty, hlavně ty chronické.

Modré hroznové víno a jeho účinky na zdraví

Ať vám chutná!

dify.cz
[jetpack-related-posts]