Aneb super křehké zdravé linecké cukrovíčko :)
Vánoční cukroví a bezlepkové kouzlení, to jsou dvě věci, které jsou pro mě velkou výzvou. A taky jsou způsobem, jak o Vánocích naše tělo méně trápit, v některých případech ho můžeme dokonce i trochu hýčkat :) Třeba tohle linecké je udělané z mandlové a amarantové mouky, obě jsou naším tělem vítané. Složení také zaručí, že bude mimořádně lehoučké.
Co potřebujeme:
- 3/4 hrnku mandlové mouky, případně celé loupané k namletí (koupit)
- 1/4 hrnku amarantové mouky, případně celý amarant k namletí (koupit)
- 3 lžíce kokosového oleje (koupit)
- asi 10 lžic rostlinného mléka
- 2 lžičky medu (koupit)
- mini špetka soli
- kvalitní marmeláda (koupit)
Dle hrubosti mandlové a amarantové mouky rozhodneme, jestli obě suroviny ještě pomeleme. Narozdíl od makronek ale nemusí být mouka naprosto dokonale hladká. Obě mouky smísíme, přidáme kokosový olej (pokud bude v tuhé formě, dá nám těsto více práce), odměříme dvě lžičky medu (nebo více pro výraznější sladkost, ale není třeba). Do těsta patří taky mini špetka soli. Postupně přidáváme rostlinné mléko a vypracováváme těsto. Když je konzistence tak akorát – má být spíše tužší, ale tvárné, utvoříme z něj kouli a zabalíme do folie. Dáme do lednice, aby kokosový olej ztuhl a my s těstem mohli pracovat.
Těsto válíme mezi dvěma vrstvami pečícího papíru. Ideální je, pokud se nám podaří tvar přenést ještě ve formičce – nehrozí tak velké poškození. Vnitřek jsem taky vykrajovala až na plechu, je to prostě jistější. Pokud máte pocit, že práce s těstem není dle vašich představ, vyberte si jednodušší, méně členité tvary. S těstem je potřeba pracovat rychle a co nejméně se ho dotýkat, abychom ho nerozehřívali.
Plech s vykrojenými tvary dáme do trouby rozehřáté asi na 170 a pečeme, dokud nezačnou zlátnout. Je to neskutečný fofr, něco mezi 5 a 10 minutami zhruba. Po vyndání z trouby raději necháváme vychladnout na plechu.
Už studené kousky slepujeme marmeládou dle našeho výběru – lepší je spíše hustší.
Náhodou při hledání bezlepkových receptů jsem narazila na Váš úžasný web! Určitě budu zkoušet!
Prosím, v receptu je 1/4 amarantové mouky..je mysleno hrnku?
Děkuji
Ahoj Lenko, jj, hrnku, už jsem to opravila.. díky :) Tyhle bezlepkový verze bejvaj hodně křehký a těsto horší na zpracování, ale je to mnohem lepší než používání bezlepkovejch směsí.. už se taky na cukroví budu pomalu chystat :) Díky za komentář a pěknej večer!