Tapiokové kuličky, zábavná potravina bez lepku

Barevné tapiokové perličky

Ačkoli kupuju výhradně pouze suroviny bez přidaných barviv, tentokrát jsem se nechala okouzlit barevnými tapiokovými perličkami! Škoda jen, že po uvaření stejně zprůhlední a zůstanou jen velmi jemně zabarvené.

Tapioka –  chutnou novinkou v naší kuchyni

Tapioka, tapiokové perly, tapioková mouka…už jste zaslechli? Možná znáte tapiokové perly ze stále oblíbenějšího Bubble Tea – no, bohužel tam jsou obohaceny umělými barvivy a ochucovadly. Samy o sobě jsou ale tapiokové perly super k přípravě dezertů, pudinků a domácí zdravé verze Bubble Tea!

Seznamte se s tapiokou

Tapioková mouka je škrobem z hlízy rostliny maniok. Můžeme ji zakoupit v sypké formě, ale také slisovanou do perel různých velikostí. Škrob je složitým cukrem, jehož trávení je postupné a trvá několik hodin. Dokáže tedy celkem dobře nasytit a může být i součástí diety.

Pozitiva tapioky

Tapioka obsahuje minimální množství tuku a cholesterolu, je bezlepková – tudíž vhodná při celiakii a alergii na lepek jako náhrada běžných mouk. Tapioka obsahuje řadu vitamínů a minerálů.

železo, vápník, magnézium, fosfor

Prospěšné je také množství obsažené vlákniny.

Jak tapiokové perly vařit

Příprava perel je poměrně snadná a rychlá. Zatím jsem objevila 2 níže popsané způsoby přípravy podle toho, jaká je cílená konzistence.

Drobné perličky z tapiokové mouky

Celé perly do Bubble tea

Ty se nám podaří připravit tak, že tapiokové perličky hodíme do vroucí vody a dále vaříme 5 – 10 minut do chvíle, kdy jednotlivé perly zrosolovatí a téměř se vytratí bílé tečky uprostřed. Je potřeba občas zamíchat a hlavně dávat velký pozor, aby se nevyvařila voda! Sporák vypneme a necháme přikryté perly dalších 5 minut stát.

Pudink z tapiokových perel

Pokud chceme docílit pudinkové konzistence, dáme perly do studené vody, kterou postupně přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Voda začne rosolovatět a dosáhneme tak pudinkové konzistence, ve které nám zůstanou kousky jednotlivých perel.

Tapioku lze jistě využít i mnoha dalšími způsoby a určitě vymyslím zdravé recepty, o které se ráda podělím.

dify.cz

26 ks komentářů

    1. Ahoj Mareie, úplně si nejsem jistá, co přesně myslíš tou redukcí? Tapioka je škrobová potravina, ale je zároveň bezlepková, což je velký plus. Záleží hlavně na tom, s čim jí dáš dohromady. Pokud tou redukcí myslíš nějaký hubnoucí režimy/diety, tak pak asi jediný dvě relevantní věci jsou, že má relativně vysokej glykemickej index (ale zas je to o tom, jak se použije) a že je bezlepková

    1. Ahoj Clau, už hodně dlouho jsem kuličky neměla, ale pokud si dobře vzpomínám, tak to není vyloženě tak, že by do sebe natáhly chuť. Spíš se podávaj s dalšíma igrediencema, který se postarají o výsledek :) Ale řikám, už jsem je fakt hodně dlouho měla, takže bych za to ruku do ohně nedala :)

  1. Veľa ľudí sa pýta ako ich ochutiť.No viete pokiaľ robíte Bubble tea môžu chytiť trochu chute z toho čaju,ale ja som si kúpila také trojfarebné(zelené,biele a ružové) perly z obchodu s ázijskými potravinami a tie ružové sú zafarbené a ochutené s extraktom z ibišteka a zelené sú ofarbené a ochutené z listov padánu.Žial ešte som nemala príležitosť ich urobiť ale potom napíšem či aj nejak zvláštne chutili.Pekný deň.
    PF 2017

  2. Dobrý den, můžou se tapiokové perly přidat jen tak do jogurtu /bez vaření/? Vím, že nemají žádnou chuť, ale přidat je do jogurtu pro své dobré výživové hodnoty? Udělala jsem to tak, po nějaké době trochu změkly, ale spíš mě zajímá, jestli za syrova mají pro tělo vůbec nějaký význam, aby jen neprošly trávicím traktem bez využití by byla škoda. Děkuji moc za odpověď, Monika.

    1. Dobrý den/ahoj Moniko,
      snažila jsem se pohledat a nenašla jsem nikde, že by tapioku používali bez tepelné úpravy. Ale ono popravdě řečeno tapioka není z hlediska výživového zas takové terno :). Je to hlavně zpracovaný škrob s trošičkou vlákniny a možná nějakýho vitamínu, ale její hlavní výhoda je bezlepkovost. Další důvod použití vidím tam, kde vyhovuje její struktura (vím, že někdo ty kuličky prostě miluje :)).