Skvělé řízečky bez lepku a bez smažení

Zdravější řízky bez smažení a bez lepku - jde to!

Občas mi nějaká ta klasika chybí, tak hledám nové možnosti, jak ji udělat ve zdravém podání. Třeba jako tyhle kuřecí řízečky. Zvládnou se perfektně bez smažení a navíc suroviny na obalení jsou vyměněné za bezlepkové, takže je to dvojitá výhra. A takové zdravé řízečky jsou snem pro nejednoho strávníka :)

Suroviny na řízečky:

  • kuřecí prsa
  • vejce
  • kukuřičný škrob
  • kukuřičné lupínky – vybírejte ty bez aditiv – měly by obsahovat jen kukuřici, slad, možná cukr a sůl a pokud možno nic jiného
  • slunečnicový olej
  • sůl

Doplníme přílohou – bramborami, a ideálně salátem

Připravíme si maso – opláchneme a nahrájíme na tenké plátky (u mě tak 5 mm). Posolíme. V mističce si rozšleháme vajíčko – počet vajíček dle množství masa, vždy můžeme přidat nebo zbylé vajíčko použít jinde. Do další misky dáme kukučičný škrob. Zbývají kukuřičné lupínky. Ty utlučeme/lehce umeleme, aby nám vznikly malé střípky. Já testovala dvě varianty – droboučké s velikostí tak do jednoho mm a pak o něco větší až do nějakých 2-3 mm. Obojí se vydařily. Takto připravené lupínky dáme do třetí misky.

Mezitím dáme vařit brambory, klasicky.

Rozpálíme troubu na 175 stupňů. Kousky masa dáme do kukuřičného škrobu, potom do vajíčka a nakonec důkladně obalíme lupínky. Plech velmi lehce potřeme slunečnicovým olejem a naklademe řízečky pěkně jeden vedle druhého. Dáme péct, v horkovzdušné mi to trvalo asi 15 minut. Takže kontrolujte, aby se vám nepřipálily.

Servírujeme ideálně se salátem. Řízečky jsou nejlepší za tepla. Pokud je plánujete jíst také po vychladnutí, nastříkejte je lehce olivovým olejem asi tak minutku před vytažením z trouby.

Řízečky bez smažení a bez lepku

dify.cz

2 ks komentářů

  1. Včera jsem náhodou narazila na tento recept, a hned se mi hodil:-) Nesnáším smažení řízků a tudíž je doma nedělám..navíc manžel je bezlepkový a postup bezlep.mouka a kukuřič.strouhanka je fakt po usmažení mega hnus, zkoušela jsem i hrašku ale moc mu to nechutná. Ale s kukuřičnýma lupínkama a řízkama z trouby jsem slavila úspěch:-) díky…ještě fígl jak na smažený květák, nemáte? :-)

    1. Řízečky jsou super no, já bych takhle obalila cokoliv :) Květák jsem dělala, asi jsem ho nezvládla nafotit, že ho tu nemám. Určitě to byla ale stejná metoda, květák akorát lehce povařit a místo mouky použít nějaký škrob. Nakonec se ta cornflaková vrstva dá postříknout olejem ve spreji. Ještě tu mám žampiony a brokolici, je to to samý v bledě modrým, akorát škrob je tapiokový. recept je tady