Seriál o sacharidech: disacharidy

Vše o sacharidech - disacharidy

Další v řadě našeho seriálu a sacharidech jsou disacharidy – tedy sacharidy skládající se ze dvou monosacharidových jednotek. Disacharidy tvoří spolu s monosacharidy skupinou jednoduše nazývanou cukry.

Co jsou disacharidy a k čemu jsou?

Disacharid je složený cukr – molekula, která je tvořena dvěma monosacharidovými jednotkami. K tomu, aby mohly být využity, je třeba je rozložit na dva jednoduché cukry. V tomto okamžiku může nastat problém – pokud naše tělo nemá příslušný enzym a naše střevní mikroflora není schopná cukr rozštěpit.

Disacharidy jsou především zdrojem energie a také potravou pro některé typy bakterií a kvasinek – velmi často však pro ty špatné.

Mléčný cukr

Laktoza jinak nazývaná mléčný cukr se nachází v mateřském mléce člověka i ostatních savců. Je tvořena jednou molekulou laktózy a jednou molekulou galaktózy. Aby tělo mohlo laktózu zpracovat, potřebuje enzym zvaný laktáza. Ten se běžně tvoří u kojenců, ovšem řadě dospělých už chybí. Díky evoluci mnoho lidí už v genech má schopnost tento enzym produkovat, ale všichni ostatní se potýkají s problémem mléčný cukr strávit. Někdo to téměř nepociťuje, jiný mléko musí v podstatě z jídelníčku zcela vyloučit. Řešením je ve většině případu konzumace mléčných fermentovaných výrobků jako je jogurt nebo kefír. Bakterie totiž laktozu rozloží za nás a přemění ji na kyselinu mléčnou. Pokud pak probiotický jogurt nebo kefír sníme, obsažené mikroorganismy se za optimálních podmínek usadí v našem trávicím traktu a mohou suplovat chybějící enzym. Takže je to výhra dvojitá.

Sladový cukr

Sladový cukr, jinak také maltóza, je cukr vznikající přeměnou škrobů. Velmi typicky ho najdeme u klíčícího ječmene. Ano, jedná se o součást starého dobrého sladu. Tento cukr se skládá ze dvou glukózových jednotek.  I maltóza může být pro některé jedince problematická, pokud nemají dostatek  potřebného enzymu.

„Pravý cukr“ aneb sacharóza

Sacharózu známe všichni asi nejlépe. Je to prostě cukr – cukr řepný, třtinový nebo řada dalších podobných produktů. Zase je to disacharid – tentokrát tvořený jednou glukózou a jednou fruktózou. Velmi zajímavé je, že sacharóza se zcela běžně vyskytuje v rostlinách, nejvíce se získává ale právě z řepy nebo třtiny

Sacharóza je zdrojem rychlé energie a tím pádem rychle zvedá hladinu krevního cukru (vysoký glykemický index). Kromě toho je její vysoký příjem spojován s řadou civilizačních onemocnění (velmi výrazně se vznikem cukrovky a metabolických poruch) , je základní živinou pro bakterie způsobující zubní kaz.

Se sacharózou se setkáváme velmi často a rozhodně bychom tato setkání měli omezovat, jak moc, to záleží na našem zdravotním stavu. V omezené míře nám neublíží, můžeme ji proto klidně přidat do pečení (medu  by byla škoda, teplem by ztratil užitečné látky). Důležité je ale umět si vybrat – lepší je tmavý, nerafinovaný cukr. Ten obsahuje kromě samotné sacharózy i spoustu dalších látek, mezi nimi i vitamíny a minerály. Velký pozor ale musíme dávat při nákupu. Velká část tmavého cukru je klasický rafinovaný cukr smíchaný s melasou. My ale potřebujeme nečištěný, nerafinovaný cukr.

Poznámka o ovoci

Všechno ovoce obsahuje cukr a to jak fruktozu, tak i glukozu a dokonce i sacharozu, v proměnných poměrech. Tělo ale s takovými cukry pracuje jinak, takže můžeme být docela v klidu :)

dify.cz