Přírodní „vazelína“ z oleje a vosku

Přírodní ne-vazelína - jednoduchý recept

Klasickou vazelínu zná každý. Ne každý ale možná ví, z čeho skutečně je (že je z ropy – víc tady). Poslední dobou jsem ale několikrát narazila na téma vazelína a její substituce. Tak jsem se rozhodla urychleně o tom napsat :). Doma si totiž můžeme připravit takovou ne-vazelínu naprosto přírodní. Z ingrediencí, které máme rádi nebo které nás zaujmou. A navíc to může být dosti levné.

Jak na náhradu vazelíny?

Vazelína má svoji typickou konzistenci. Dobře se roztírá, může nést aktivní látky a na pokožce vytvoří takovou vrstvičku. Stačí nám jen dvě suroviny, abychom doma snadno vyrobili něco s velmi podobnými vlastnostmi. Bude to ale zcela přírodní, bezpečné i pro malé děti a bude to mít další příznivé účinky díky vybraným surovinám.

Takovou přírodní „vazelínu“ nebo spíš balzám nebo mazadlo vyrobíme snadno jen ze dvou složek – z oleje a vosku, ať už včelího nebo rostlinného. Tyto dvě suroviny stačí zahřát, promíchat a po vychladnutí máme hotovo.

Jak přesně na to?

Tak do začátku potřebujeme právě naše dvě suroviny – vosk a olej dle našeho výběru. Dá se použít klasická slunečnice nebo oliva. Výborně ale poslouží další oleje jako naši favoriti z mandlí nebo jiných oříšků, sezamový, meruňkový…

K tomu potřebujeme kelímek nebo jinou uzavíratelnou nádobku na uchování plus základní pomůcky pro vytvoření vodní lázně (překlad: rendlík, hrníček a lžíce na míchání budou stačit :)).

Přesný poměr surovin záleží na tom, jakou konzistenci chceme získat. Máme totiž možnost si to namíchat přesně tak, jak nám to bude vyhovovat.

Tam, kde používáme oleje, které jsou při pokojové teplotě tekuté, můžeme zvolit poměr 1 díl včelího vosku a 4 díly oleje. Neplatí to tedy třeba pro olej kokosový, kde je potřeba brát ohled na teplotu.

Pokud chceme místo včelího vosku použít veganskou variantu vosku, volíme poměr dle konkrétního vosku. Nabízí se třeba vosk karnaubský, kandelilový, rýžový, sojový… (pokud začínáte, tak se vyplatí vybrat jen jeden a naučit se s ním pracovat, zrovna tenhle výrobek je k tomu jak dělaný :))

Obě suroviny si rozpustíme ve vodní lázni. Jde to i jednoduše tak, že do katrůlku napustíme tak 2 cm vody, do hrnečku dáme naše suroviny a hrneček postavíme do kastrolu. Na mírnějším ohni necháme obsah hrnku roztavit, pomůžeme tomu mícháním. Nakonec dobře promícháme a přelijeme do naší nádobky. Můžeme dát do lednice pro urychlení ztuhnutí. To taky pomůže „zakonzervování stavu“ – složky se nebudou oddělovat.

Pokud se vám nakonec konzistence nebude líbit, můžete obsah zase roztavit a přidat surovinu dle potřeby.

Do této ne-vazelíny můžeme samozřejmě cokoliv přidat nebo ji použít dále jako ingredienci pro další tvoření.

Přírodní ne-vazelína - jednoduchý recept ze dvou surovin

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky

7 ks komentářů

  1. dobrej recept, ale jsem ráda, že je tam použito slovo přírodní… kdysi jsem narazila na tenhle recept pod nadpisem domácí vazelína a od té doby jsem měla zafixované, že vazelína je „nature“ alternativa ropných krému :-D

    1. Ahoj Gosi, no ono se objevujou různý věci (i ve „spolehlivých zdrojích“) a někdy je popravdě těžký vybrat dobrej název :) každopádně u mě je všechno zásadně a jedině přírodní :)

    1. Už jen pro pořádek a pro ostatní píšu odpověď i sem, i když už ji máte :).
      Na výrobu přírodní „vazelíny“ se dá použít snad jakýkoliv olej – takže radím vybírat podle osobních preferencí, podle toho, co máme doma, případně podle toho, jaký olej se nám svými účinky nejlíp hodí pro ten který účel. Já osobně z těch dvou většinou preferuju oliváč :).

  2. Pavlo, moc ocenuji vasi praci, jen maly dodatek…cokoliv z medu co se ohriva na vyssi teplote nez teplota tela, tak ztraci svoje „medove“ kvality. A to je skoda….Urcite i kdyz je to ve vodni lazni,tak teplota je vyssi …myslim, ze jinak by se to nerozpustilo. co s tim? Nekde jsem videla krem z propolisu rozpustenym v alcoholu a a pak smichany s bambuckym maslem… Nezkousela jsem to, ale mozna by to byla lepsi alternativa, ale nevim, jestli je to jeste stejny nebo aspon podobny produkt.

    1. Ahoj limo, díky za komentář :). Včelí vosk se musí zpracovávat buď teplem nebo za pomoci rozpouštědel. Někdo se tomu vyhýbá tím, že vosk nastrouhá a tře ho s další látkou, ale i to je de facto za tepla, protože je potřeba třít to dostatečně. U těch rozpouštědel to není žádná sláva, třeba s alkoholem to funguje dost omezeně. Propolis na rozdíl od vosku v alkoholu jde dobře, protože obsahuje spoustu látek, který se rozpustí v pohodě.

      Jinak u vosku je zahřívání relativně ok – primárně se vosk bere pro vlastnosti, který nejsou teplem tak moc ovlivnitelný. Do kosmetiky se dává hlavně proto, aby pomohl vytvořit ochrannou vrstvičku na kůži. A taky protože ztužuje, jako ztužovač funguje výborně a předvídatelně.

      Alternativně by se obdoba „vazelíny“, ale v raw kvalitě, dala vyrobit s máslem, ale muselo by to být teda z těch, který maj bod tání nižší než je teplota těla a s jistotou, že to nikde na cestě k nám nebylo přehřátý. Což třeba v případě kupovanýho vosku je 100% jistota, že byl už zahříván. U másel je ale zase problém nepředvídatelnost chování produktu, muselo by se to dobře vychytat v závislost na teplotě a pak tomu udržovat stabilní teplotu.

      No, teďka nakonec si nejsem úplně jistá, jestli jsem odpověděla dostatečně dobře na otázku… :) Každopádně u každý suroviny je potřeba brát v potaz, jakym způsobem s ní lze vůbec pracovat a pak co konkrétního od ní/z ní chceme. Někdy se bez zahřívání neobejdeme, ale ve výsledku to tak neva, protože si suroviny zachovaj dostatek dobrých vlastností i tak.