Naklíčená semínka jsou vitamínovou bombou! Zatímco v obchodech seženete pouze naklíčenou čočku, mungo či cizrnu, doma si můžete nechat naklíčit o dost bohatší mix semínek. A k čemu vám to bude? Získáte úžasnou přísadu do zeleninových i ovocných salátů, polévek či pomazánek a vaše tělo bude plesat!
Zdraví v klíčku
Probuzením semínka rychle dojde k započnutí enzymatických pochodů, během kterých dochází k přeměně bílkovin a tuků na aminokyseliny a mastné kyseliny a až několikanásobně se znásobí množství vitamínů. Klíčky jsou proto ještě o mnoho hodnotnější než jejich suchá spící forma.
Mnohé klíčky (mungo, vojtěška) obsahují velké množství bílkovin (okolo 40ti procent) a také spoustu železa a vitamínu C.
Jak na to?
Je to snadné. Semínka je nejdříve nutné probudit – stačí je propláchnout a vložit do sklenice plné vody – tam bychom je měli nechat nejlépe přes noc. Ráno stačí scedit a vložit do prázdné nádoby. Semínka potřebují ke klíčení vlhkost, nadbytečné množství vody by ale mohlo způsobit plesnivění či hnilobu. Ke klíčení vám poslouží sklenice či pet lahev (v ní můžete proděrovat dno). Semínka je nutné pravidelně proplachovat a vlhká bez přebytku vody opět uložit do nádoby. Za 2 – 4 dny už můžete sklízet.
Co si naklíčíit
Čočka, cizrna, semeno ředkve, vojtěška, hrách, mungo, špalda, oves, slunečnicové semínko. Velký výběr má třeba Country Life.