Rýžové nákypy známe z dětství. Je to skvělé jídlo, které lze obměňovat a může být i dokonale zdravé! Nabízím snadný recept, který se hodí zejména ve chvíli, kdy potřebujeme zpracovat větší množství čerstvého měkkého ovoce.
Výsledek zachutná každému a hodí se jak jako oběd, tak snídaně či sladký dezert.
Budeme potřebovat:
- 2 hrníčky vypeckovaných švestek
- 1/2 hrníčku tmavé neloupané rýže
- hrníček jáhel
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce špaldových klíčků
- hrníček ovesného mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- lžíce mleté skořice
- sladidlo stévie
- lžíce xylitolu (přírodní sladidlo)
- lžička kokosového oleje
Dáme vařit hnědou rýži, po 10 minutách přidáme propláchnuté jáhly a vaříme dalších zhruba 10 minut – do změknutí rýže i jáhel (mírné rozvaření není na škodu).
Směs osladíme, přisypeme skořici a přidáme rozinky a švestky. Dobře promícháme a umístíme do zapékací mísy. Zalijeme mlékem a vršek potřeme kokosovým olejem.
Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba hodinu, nebo do chvíle, kdy se nám z velké části vypeče mléko.
Velký čtverec rýžovo-jáhlového nákypu jsem si naservírovala k snídani, přidala jsem ještě lžičku mandlového másla a lžíci javorového sirupu.