Jáhlovo-rýžový skořicový nákyp se švestkami

Jáhlovo-rýžový skořicový nákyp se švestkami

Rýžové nákypy známe z dětství. Je to skvělé jídlo, které lze obměňovat a může být i dokonale zdravé! Nabízím snadný recept, který se hodí zejména ve chvíli, kdy potřebujeme zpracovat větší množství čerstvého měkkého ovoce.

Výsledek zachutná každému a hodí se jak jako oběd, tak snídaně či sladký dezert.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrníčky vypeckovaných švestek
  • 1/2 hrníčku tmavé neloupané rýže
  • hrníček jáhel
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce špaldových klíčků
  • hrníček ovesného mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • lžíce mleté skořice
  • sladidlo stévie
  • lžíce xylitolu (přírodní sladidlo)
  • lžička kokosového oleje

Dáme vařit hnědou rýži, po 10 minutách přidáme propláchnuté jáhly a vaříme dalších zhruba 10 minut – do změknutí rýže i jáhel (mírné rozvaření není na škodu).

Směs osladíme, přisypeme skořici a přidáme rozinky a švestky. Dobře promícháme a umístíme do zapékací mísy. Zalijeme mlékem a vršek potřeme kokosovým olejem.

Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba hodinu, nebo do chvíle, kdy se nám z velké části vypeče mléko.

Velký čtverec rýžovo-jáhlového nákypu jsem si naservírovala k snídani, přidala jsem ještě lžičku mandlového másla a lžíci javorového sirupu.

Jáhlovo-rýžový skořicový nákyp se švestkami

dify.cz