Pomalý hrnec je geniální věc. Odpadá s ním spousta věcí jako je neustálé míchání, připalování, dolévání vody a tak podobně. Navíc umožní udělat krásně měkké maso a pomůže ze surovin vytáhnout chuť. Takže nepotřebujeme absolutně žádná kupovaná ochucovadla jako jsou masoxy. A guláš je krásným ilustračním příkladem :)
Co potřebujeme:
- hovězí maso nakrájené na kostky
- cibuli
- sádlo
- drcený kmín
- sůl a pepř
- mletou papriku
- pokrájenou čili papričku nebo naši skvělou domácí čili omáčku
- vodu nebo vývar
- česnek
- majoránku – ne povinná
- trošku kvásku na zahuštění, pokud chceme
- přílohu
Hovězí maso lehce osmahneme na sádle na pánvi – jenom aby se navrchu „zatáhlo“. Poté dáme na dno pomalého hrnce.
Na stejné pánvi osmahneme na drobno pokrájenou cibulku – cibulkou nešetříme, dodá chuti sílu. Chceme ji pěkně do tmava, ale nepřipálenou, těsně před koncem přidáme mletou papriku – jenom na chvilku, paprika se moc rychle připaluje a hořkne. Opět přidáme do pomalého hrnce.
Přidáme majoránku, pokud chceme, osolíme a opepříme, okmínujeme. Přilijeme vodu nebo vývar – jenom malinko – na půl kila masa tak 1 dl. Maso samo něco pustí a v pomaláči se skoro nic neodpaří, jako vždy.
Necháme pomalit – u nás asi tak 4 hodiny na stupeň high, ale záleží na tom, jak má kdo rád měkké maso.
Omáčku zahustíme troškou kvásku rozmíchaného v malém množstvím vody a provaříme na velmi mírném ohni.
Na konec přidáme prolisovaný česnek – tak si zachová svoji sílu i všechny účinky.
Zahuštění kváskem je myšleno kvásek v prášku smíchat s trochou vody?
původně myšleno živý kvásek (hmota) – ten na pečení chleba třeba :) Pokud je nějaký kvásek v pytlíku, který se dá oživit, tak určitě půjde taky