Epilační cukrová pasta – jak ji udělat, aby fakt fungovala

Domácí epilační cukrová pasta - recept

Chcete zkusit tu slavnou epilační cukrovou pastu? Už jste se do ní někdy pustili a nepovedla se nebo zjišťujete, jestli to má cenu? Čtěte dále, dozvíte se, jak na ni. A taky kudy cesta nevede.

U mě všechno začalo jednou nepříjemnou depilací. Tedy spíš jejími následky – týden trvající a extrémně svědivé stroupky na nohou. Toto není asi nejpozitivnější začátek článku, je to ale rozhodně začátek mé cesty za cukrovou pastou. Začala jsem tedy hledat alternativní metody, které by byly šetrné, pokud možno přírodní a také ekonomické. Cukrová pasta to vyhrála na všech polích. I když, musela jsem ji vyzkoušet asi osmkrát, než jsem pochopila, v čem to vězí. Málokdo totiž to kouzlo prozradí. Já na něj přišla sama a bude srdcem tohoto článku!

Není pasta jako pasta

Zkoušela jsem různé formy cukrové pasty a jen jedna mi skutečně vyhovovala – ta pevná, která se „roluje“ po kůži. Používá se stále dokola, dokud nemáte nožku hladkou. Nepotřebujete k ní žádné pásky. A podle mého je nejpohodlnější.

Taky se hodí na začátek říct, že pasta a její použití zaberou nějaký čas, ale bohatě to vykompenzuje fakt, že je neskutečně levná, navíc přírodní, velmi šetrná a také po několika momentech už její použití prakticky nebolí. A to je to stále epilace!

Suroviny na výrobu cukrové pasty

Ten úplně nejzákladnější recept počítá pouze s cukrem – klidně klasickým bílým (je to jediná věc, na kterou ho doma používám), dále potřebujeme citronovou šťávu a vodu. Abych řekla pravdu, už ani suroviny neodměřuju, střílím podle oka. Recepty se velmi různí, někdy se setkáme s poměrem zhruba 10 dílů cukru, 1 díl vody s citronovou šťávou. Nebo na jeden hrneček cukru dát 4 lžíce vody a další 4 citronové šťávy. Citronová šťáva musí být opravdu z citronu, čerstvě vymačkaná.

Ještě k množství – já preferuji dělat menší množství, lépe se s ním pracuje. Takže jedna várka je u mě menší hrníček cukru.

Postup výroby cukrové pasty

Úplně prvním krokem je příprava podmínek na chvíli, kdy bude náš cukr připravený ke zpracování. Potřebujeme buď pracovní desku – ta musí být hladká, ideálně z kamene, nebo třeba veliký hladký porcelánový talíř. Na ničem jiném jsem to nezkoušela. V podstatě jde o to, že tu plochu dobře namočíte a pak na ni roztavený cukr nalijete a zpracujete. Takže místo dobře namočit a připravit si misku s vodou vedle.

Všechny suroviny dáme do rendlíčku a začneme zahřívat. Doma na elektrickém sporáku nastavuju 110 stupňů. Suroviny se začnou tavit a vznikne průhledná tekutina. Pokračujeme v zahřívání a regulujeme teplotu tak, aby nám směs občas lehce probublala. Pořád se držíme spíše „při zemi“, na těch 120 až 130 stupních. Tekutina bude pomalinku měnit barvu a žloutnout. Naším cílem je taková středně žlutá barva. Může se nám stát, že směs ztmavne rychle. I s takovým materiálem se mi podařilo pastu udělat.

Tekutinu rychle vylijeme na namočenou pracovní plochu a vezmeme k ruce nůž nebo jiný podobný předmět. Tekutina musí jakoby plavat na vodě, kterou jsme na ploše měli. Vezmeme nůž a rychle podebíráme okraj sirupu a tlačíme ho doprostřed hromádky – snažíme se tedy materiál kupit směrem do prostředka. On se nám zase roztéká do stran, ale to nevadí, vytrváme. Pokud vidíme, že se někde příliš lepí, můžeme přidat kapku vody. Je ale normální že část tekutiny prostě ulpí na podložce a ztvrdne. Po nějaké chvíli se nám tekutina začne stávat pevnější a lepit se víc sama na sebe než na podložku a nůž. V této chvíli namáčíme ruce a dáváme hmotu do rukou. Já to zpracovávám tak, že tvořím kuličky, které pak zplacatím, překládám a tak stále do kola. Taky to různě natahuju a opět překládám. Hmota nesmí zůstat dlouho na jednom místě, jinak se nám k ruce přilepí.

Po nějaké době hmota začne získávat takový perleťový vzhled – už není průsvitná a jakoby zesvětlá. Přesně podle toho poznáme, že jsme už v cíli. Hmota se nám nelepí na ruku, chloupky ale zachytí důkladně.

Takže co je tím klíčem?

Nejdůležitější je právě ta fáze s podložkou a s vodou. Bez vody by nám totiž hmota buď téměř okamžitě ztuhla (tekutina tmavých odstínů), nebo naopak by se dokonale přilepila na podložku. S vodou ale tekutinu zpracujeme v hmotu a pasta získá přiměřenou vlhkost.

Jak cukrovou hmotu používat

Samotné používání hmoty je velmi jednoduché, ale opět je to o tom triku. U mě to funguje takto: udělám z hmoty kuličku, přitisknu na kůži a „rozhladím“ nejdřív po směru růstu chloupku, pak uhladím na kříž a pak opět po a proti směru chloupků. Pak už stačí hmotu na spodním okraji lehce nadzvednout a táhnout proti růstu. Pastovou placku ale nezvedáme, snažíme se ji táhnout co nejrovnoběžněji s pokožkou, nikdy ne kolmo ke kůži! Jinak nám hrozí modřinky. Další technikou je rolování pasty opět proti růstu chloupků. Častokrát se ale setkávám s tím, že se pasta odtrhává po růstu chloupků. Takže ve finále je nejlepší si vyzkoušet, co komu sedne.

Někdy musíme vzít taky v potaz, že chloupky nerostou zezhora dolů, ale třeba napříč nebo dokonce vodorovně. Dle toho uhlazujeme pastu.

Cukrovou pastu na třísla a podpaží?

Abych se přiznala, na podpaží pastu nepoužívám – žiletka je prostě mnohem rychlejší řešení. Na třísla mám ale pastu vyzkoušenou a určitě doporučuju. Bolestivost je podstatně menší než u jiných zkoušených epilačních metod, jedinou nevýhodou je relativně dlouhá doba potřebná k epilaci tak malého místa. Hustota chloupků totiž vyžaduje více času.

 

Na závěr vám taky nechám velmi užitečný odkaz na video, kde přesně uvidíte postup výroby pasty přímo od Arabky, a že jí to jde pěkně od ruky – tady. Tohle video bylo to nejužitečnější, co jsem našla.

Pokud se na vlastní pastu ještě necítíte nebo chcete nejdřív zkusit už hotovou, tady mají spoustu typů od různých prodejců i s recenzemi.

dify.cz

123 ks komentářů

    1. Pokud můžu poradit – já to dělala tak, že jsem smíchala všechny ingredience a zvolna na nižším plamenu vařila už od začátku (když jsem se řídila jinýma návodama, že se má pasta ze začátku vařit na velkém plamenu a postupně snižovat, tak se mi vždycky připálila). Vařím bez teploměru, pozvolna, asi po 5 minutách se začnou tvořit bublinky a po dalších 5 mi to chytne zlatavou barvu. Zbytek dělám podle toho, jak je to napsáno tady na webu :-)

    1. Ahoj Katko, jakou metodu sis vybrala? Nanášení pasty, následné přitlačení pásků a stržení? Nebo metodu „kuličky“, kdy pořád pracuješ s tou samou hmotou a přitiskáváš ji na menší část kůže? Já po různých pokusech definitivně zakotvila u metody kuličky. Hmota se prsty zpracovává do té doby, dokud není jakoby perleťová. Poznáš to tak, že už není průsvitná a nelepí se Ti na prsty. Takže když ji dobře přitiskneš na kůži, přilepí se jen na chloupky a jde krásně dolů. Takže v tomhle případě bych viděla problém v nedostatečném zpracování, nebo případně nedostatečném nebo krátkém zahřátí na plotně.
      Někdy u hmoty pomůže nechat ji vychladnout. V průběhu pak testovat, jestli už tuhne. Pokud je už tužší, ale dá se promačkávat, tak ji vzít do ruky a propracovávat, občas přidat kapičku vody.
      Celý je to v podstatě o tom projít si tímhle jednou ke zdárnému konci, potom už poznáš, jak se k němu dopracovat :)

    1. Ahoj Sandro, pokud se dělá ta tužší pasta, jako dělám já, tak ji můžeš zpracovat úplně normálně a pak uložit do lednice zbytek. Tedy svaříš suroviny, vyliješ na plochu a poté zpracuješ naprosto klasicky a místo použití uložíš. Já ten kousek dám do skleničky a pak před použitím nechám tu skleničku trošku rozehřát do vodní lázni. Potom se pasta zase prohněte, aby získala svoji správnou konzistenci. U tohohle někdy kapka vody je potřeba.
      Nicméně by měla fungovat i metoda z rendlíku rovnou do skleničky. Pak zase před použitím rozehřát (ideálně zase vodní lázeň), nechat malinko vytuhnout a zpracovat za pomocí pár kapek vody.
      Doufám, že jsem nezapomněla na nic, co by Tě mohlo zajímat :)

  1. Zdravim, skusala som 3x a moj problem je spracovat tu hmotu. Vzdy to skoncilo sirupovoj konzistenciou ktora obalovala cele ruky, ci som to skusala ja ci moj priatel. Mozte mi prezradit ten trik? Na videach to vyzera fakt jednoducho ale prax ma nici. Som si skoro ista, ze konzistencia pred mliaganim bola dostatocna….Diky Eef

    1. Ahoj Eef, ta hmota by měla s vychladnutím trošku tuhnout. Když tuhne víc než chceme, většinou to jde zachránit právě zpracováním a namáčením rukou – hmota si vezme vlhkost a je tvárná. V Tvém případě se to neděje, takže co bych zkusila, je ji nechat delší dobu na plotně při nízké teplotě. Aby se to dostalo za stádium sirupu. Nebo zkus dát míň vody, nebo přidat cukr. V podstatě se dá udělat cokoliv, co zvýší podíl cukru ve hmotě. Jo a ještě jedna věc – hmotu nejdřív zpracováváme na podložce, ona už přitom začne tuhnout. Do rukou ji bereme až když z ní můžem udělat jednu hroudu.
      No doufám, že se Ti zadaří, ono je to právě tak strašně jednoduchý, jen je potřeba to jednou vidět, jak to má bejt :) Pavla

  2. Ahoj :) chtěla jsem se zeptat, jestli by teda stačilo to po uvaření nechat jen tak vychládnout v hrnci a až by to bylo tuhé, tak jen už zpracovat těma rukama? :) bude výsledek stejný? :) a ještě k tomu množství, Když dáváte necelý hrneček cukru, vystačí vám pak ta pasta jen na jednou? jako jestli na obě nohy a už vám nic nezůstane? :) já totiž našla recept: 2 hrnky cukru,1/4 hrnku vody a 1/4 hrnku citronové šťávy, tak nevím kolik toho bude, aby toho nebylo třeba moc :D. Díky :)

    1. Ahoj Míšo,
      hmota se dá nechat jen tak vychladnout, ale musí být míň udělaná. Jinak ztvrdne na šutr (pár se mi jich už povedlo). Pokud to chceš testovat, vař směs míň a ještě za horka ji přelij do nádoby, které Ti případně nebude líto :) Pokud se Ti podaří hmotu udělat tak, aby neztvrdla, můžeš ji pak klasicky zpracovat nebo použít na páskovou metodu.
      K množství – moje množství vystačí minimálně na dvakrát (2×2 nohy), ale taky záleží na tom, jestli jsou v průběhu nějaké ztráty (opatlané náčiní, ze kterého nemáme čas směs sundávat). Potom při samotné aplikaci záleží na množství chloupků a na teplotě a vlhkosti. Čím teplejší a vlhčí prostředí je, tím dřív se hmota znehodnotí. Je tu spousta faktorů, ale stačí, když to jednou otestuješ, a už budeš vědět :) A napoprvý lepší dělat málo, hlavně pokud to děláš s vylitím na desku. Pavla

      1. No já to nakonec zkusila tak jak je to na tom videu na tu desku, ale jak jsem z toho udělala tu hromádku a chtěla to pak vzít do ruk a prohňácat tak během pár vteřin to právě bylo jak šutr a zkoušela sem to třikrát a pokaždé, že by se s tím dalo zabíjet :( je to teda tím, že to dlouho vařím?

        1. Nejspíš to dlouho vaříš nebo to příliš zahříváš. Teďka jsem ještě našla na různých blogách poznámku, že ztvrdne i v případě, že se nechá příliš rychle vychladnout. Takže ty ruce a jejich teplo mají svůj smysl. Teoreticky by taky mohlo fungovat dát směs z hrnce do nádobky a tu nádobku postavit do mísy s teplou vodou. K tomu rychlému chladnutí by tak nedošlo. No doufám že na to přijdeš, nejdůležitější je ten moment osvícení :) jak to jednou vidíš, už je daleko snazší se k tomu zase dostat

  3. Ahoj, také už jsem dnes dovařila x-tou várku. První byla karamel, tvrdá jako kámen… Také jsem zkoušela lití na talíř, ale konečný výsledek nebyl nic moc. Když jsem pastu zahřála, že teda půjdu epilovat, tak mi během chvilky ztrvdla a ani pár kapek vody nepomohlo. Dneska se mi dostal do ruky teploměr :) někde jsem vyčetla, že se má vařit při 118 až 121° stupních, tak jsem to dnes poctivě měřila a slila jsem jí po chvilce, ani nebyla zlatavá. Je sice hodně světlounká, ale asi nejúčinnější, jakou jsem vyzkoušela :) Můj problém byl, že jsem vždy čekala na tu zlatou barvu a pak jsem měla moc tuhou pastu a při pokojové teplotě se s ní nedalo skoro nic dělat. Také jsem si jednou pastu koupila hotovou, byla spíše tekutější a hodila se víc na páskovou epilaci, ale hlavně jsem si ji koupila proto, abych viděla barvu a konzistenci pro moje další pokusy :D

  4. Dobrý den, uvařila jsem si cukrovou pastu způsobem, že jsem ji za tepla přelila do dózy a nechala ztuhnout. Když ji chci použít, tak ji asi na 10 vteřin nahřeju v mikrovlnce – pasta je ještě hodně tuhá a jde špatně nabrat, nicméně asi po prvním stržení chloupků se mi hmota hrozně topí a nejde s ní už dál pracovat. Můžete mi poradit, kde dělám chybu? Děkuji.

    1. Ahoj Klaro, tohle se mi taky stalo parkrat a podle me je problem v tom, ze je tam malo vlhkosti. Pokud se to znovu zahreje a trosku to zmekne,vyplati se zkusit do ni vpracovat trosku vody. Mne se podarilo predelat ji na tu „spravnou“. Jinak aby to priste taky tak nezatuhlo,tak zkusit ji odstavit z plotny driv

  5. práve a tom pracujem, skúšala som si zobrať tú hmotu už aj do rúk ale lepí sa to…už hodinu sa s tým babrem ale nič, stále sa to len rozteká a lepé :P neviete čo robím zle? alebo čo s tým mám teraz spraviť? plus má to svetlejšiu farbu ako na videu, mala som to nechať dlhšie variť? Ďakuje

  6. Holky, hrozně mě tato metoda zajímá a chtěla bych ji zkusit, ale na domácí přípravu se necítím. V kuchyni jsem poleno. Nedá se ta pasta koupit, že by se dala doma už jen použít??? Popř. prosím o konkrétní osvědčenou značku. Když si zadám do googlu cukrová pasta, tak mi vyjede všechno možné. A ještě bych potřebovala upřesnit, zda se to používá na suchou pokožku???? Děkuji Mirka…

    1. jéé, zkus ji, třeba budeš mít štěstí a hned napoprvý vyjde :) koupit se určitě dá, vždycky jsou firmy, který se snažej tyhle věci s nízkýma nákladama vyrobit a prodat, nejlíp za draho. Já sama jsem ale nic kupovanýho nezkoušela. Já bych ti poslala, ale poštovný by bylo dost drahý. Co ale třeba zkusit Fler?
      Jinak jojo, na suchou kůži. Je to vlastně stejný jako vosk, akorát s mnohem lepším složením :) Někdo ještě myslím kůži práší škrobem nebo něco takovýho, aby se to kdyžtak vůbec nelepilo

  7. Tak mi to nedalo a zkoušela jsem to teď dvakrát a nepovedlo se :( Po prvý jsem z toho měla sirup, tak jsem na podruhé ubrala vody i citronu. To už bylo lepší, ale hmota úplně dobře nedržela u sebe, když jsem ji roztáhla, tak povolila. Ale nic jsem nezničila (čehož jsem se bála nejvíc), tak to jindy zkusím znovu :)

  8. Ahoj, mám dotaz. Dostala jsem se v pohodě do fáze, kdy jsem měla pastu vzít do ruky a zpracovávat. Ze začátku v pohodě, ale nechtěla získávat ten perleťový vzhled a čím víc jsem ji zpracovávala, tím víc mi zase začala téct. Zatím jsem to nechala tak a dala do lednice, ale nevím, jestli bude fungovat. Čím to může být? Už jsem ji začala rozehřívat moc řídkou nebo jsem moc namáčela ruce? Ale když jsem je nenamočila, tak to hrozně lepilo… Děkuju za odpověď a všem přeji pevné nervy a spousty úspěchů! :)

    1. Ahoj Miriam, tak uvidíš, co to udělá po vyndání z lednice. Možná ta pasta chtěla ještě chvilku na plotně. Co teďka zkusit ji kdyžtak nanést jako klasický vosk? Jakože vrstvu a připlácnout třeba proužek látky a strhnout? Já bych ale předtim stejně zkusila ještě propracovávat rukama, když bude tužší z lednice, tak by mohla jít i bez další vody. Jinak ona tim teplem povoluje, to je pravda. Taky můžeš zkusit jiný promačkávání nebo jinou „rychlost“ – aby byla míň v kontaktu z rukama. Prostě testovat no :)
      Jinak díky, taky přeju hodně úspěchů, nejen s pastou ;-)

  9. Devcata, tak dnes treti pokus a uspesny! :-) Povedlo se uvarit, zpracovat do krasne perletove a dokonce i funguje :-) Ale nastal mi zase jiny problem.. Kdyz uz epiluju, tak to je chvili super, ale po par trhnutich se ta pasta hrozne rozehreje a patla se. Jak to resite vy? ja jsem tu davku rozdelila na 4 casti a prubezne je stridam s temi, co jsou v lednici, ale jsem rychlejsi nez lednice :-D Mate nejaky figl? Moc diky :-)

    1. Jééé, no výborný! Gratuluju! :) fíglů asi moc nebude no, co nejmíň to zahřívat rukama a nedělat to pod topící žárovkou :D Jinak si to taky dělím na části, lednička může pomoct, záleží na rychlostech :). Jinak ještě se ta pasta potom používáním tak jako „ředí“, nevim, co to je, ale výsledek je ten, že prostě nejde udělat jednou kuličkou celou nohu

  10. Přesně, jak to píšeš. Nevychytala jsem to, včas jsem kuličku neoddělala a tak se mi nalepila na ruce, že jsem to musela dlouho smývat :D No, asi si to udělám ze dvojité dávky, ať mám víc kousků na střídání :) Jen je zatím blbé, že jak to neznám, poznávám, různě zkouším a na poprvé trpím, tak celá dávka je znehodnocená a mám jen jednu nohu :D Takže zítra vařím na novo, ať nejsem jak princezna koloběžka :D

    1. Ahoj Anko, přiznám se, že jsem nad timhle nikdy nepřemýšlela. Tak jsem se pustila do menšího pátrání. Spousta lidí se evidentně přiklání k tomu, že je každopádně důležitá. Někdo říká, že prý to pomáhá pokožce, někdo že to má vliv na chování pasty. No nevím. Jiné dámy zas říkají, že to není potřeba. Někdo to nahrazuje octem, hlavně jablečným. No moudrá z toho nejsem :) Každopádně někdo šťávy dává fakt hodně, jiný málo a funguje tak i tak

    1. Jako že se ta hmota normálně rozpustila ve vodě na cukrovou vodu? Obě ty možnosti by to teoreticky mohly způsobit. Pokud to ještě máš, můžeš to zkusit dát zas do hrnce a dál vařit :). Jinak to chce fakt koukat, aby ta směs maličko zhoustla. Jenom maličko, aby to prostě nebyla už jen voda. Někdo to myslim testuje tak, že maličko kápně někam na talíř a pokud to ztuhne, tak to bere jako dostatečně uvařený.
      Jinak ještě co se týče toho talíře, chce to co největší a co nejplošší dno a spíš tak jako pocákat vodou.

  11. Ahoj Pavlo, tak jsem dneska zkusila 3 pokusy a bohužel ani jeden nevyšel – první dvě várky byly strašně řídké, tak jsem při třetí dala ještě méně vody, na podkladu to pak relativně dobře ztuhlo, ale když jsem se z toho pak snažila udělat tu pastu rukama, tak to začalo strašně tuhnout ve středu a okraje tekly :-( Takže zítra zkusím další hokus pokus. Chtěla jsem se zeptat, jestli je jedno, zda se použije cukr krystal nebo krupice nebo je krystal lepší? Díky Eva

    1. Ahoj Evo, ono to chce pak se snažit propracovávat hmotu rovnoměrně.. akorát moc nechápu, že okraje mohly téct :) u mě většinou nějakej materiál vytuhne právě na okraji… Vysvětlilo by to akorát velký teplo. Ono to chce právě zkoušet, je potřeba vidět, jak se to správně chová, pak už je to v pohodě.
      Krupice je lepší, protože se líp rozpouští. Jednou se mi ale cukr nějak nerozpustil a bylo to jedno, byly v tom maličký krystalky a ničemu to nevadilo. Každopádně vytrvej, nakonec se to povede a ten pocit je super, je to takový malý vítězství :)

      1. tak dneska jsem dala 4.pokus a pořád nic :-( dokonce jsem to 3xvrátila na pánev a přidávala cukr, protože to pořád bylo příšerně řídký. Asi dělám někde nějakou děsnou chybu, ale nevím jakou. Když už jsem to potřetí sundala, tak to jakš takš bylo tužší, jenže mám pocit, že právě při tom zpracování a postupném namáčení rukou, aby se mi to nelepilo, mi ta hmota řídne.. Dokonce jsem ji dala na chvíli do ledničky, aby trochu vychladla, jak tu někdo radil. Má to být husté už na té pánvi nebo jakou konzistenci to má mít? Díky moc za další rady :-)

  12. Ahoj, zkouším (marně) už po několikáté a vždy mám problém s úplným ztuhnutím a nelepivostí pasty… Nikdy ji nedostanu do konzistence, jak má na videu ta Arabka… :/
    Končí to tím, že pořád mírně roztýká a lepí na nohy. Může to být tím, že pastu zpracovávám na plechu? (Velký talíř nemám a na linku se to bojím nalít – je klasická, žádná keramika…) Začínám být už mírně zoufalá… :( :D

    1. Ahoj Lucko, plechem to nebude. Kámen je super v tom, že chladí, dá se dobře namočit a je hladkej – pasta se na něm dobře válí. Teda že nemá žádnej zázračnej vliv na hmotu jako takovou. Většinou to vytuhne v případě, že se s tou hmotou nepracuje dostatečně. Je potřeba jí hodně promačkávat a občas dát pár kapek vody. Jinak cukr fakt vytuhne. A nebo to zkusit maličko míň uvařit.
      Jinak ta slečna z videa je „profesionálka“, hold když to někdo vidí od malinka, tak mu to jde trošku líp :) Vytrvej a uvidíš, že úspěch přijde! :)

      1. Díky za rady. Tak už jsem pokročila – sice jsem se dostala do použitelné konzistence, ale nezachytila mi všechny chloupky a hlavně napodruhé z lednice už použít nejde – je moc tuhá a když ji lehce zahřeju, tak se zase rozteče. Netušíš, jestli to může být tím, že jsem ji vařila moc nebo naopak málo? Jelikož mi přišlo, že jsem cítila i krystalky cukru, tak si myslím, že buď přidat vodu nebo asi více zahřát? Bojím se, aby to pak nebylo tekuté až moc. :)

        1. Ahoj Lucko, no super, gratuluju, to je velkej pokrok! :) Mně se taky nezachytávaj všechny chloupky, ale přiznám se, sem trochu posera :D Bude to o technice určitě.
          Jinak co se týče „resuscitace“ pasty, tak i tady si to chce vychytat.. Ja třeba na všechno používám vodní lázeň, mikrovlnku nemáme. Takže to jde pomaličku a je to pod kontrolou. Svoje taky může sehrát citronová šťáva. Dělala jsem další průzkum a právě citron pomáhá k tý správný konzistenci (předpokládám, že to bude právě táhlost) a k rozpuštění cukru. I přes stejný poměry a dobrý míchání mi ale ty krystalky taky jednou zůstaly, záhadně :D Ale ničemu pak při použití nevadily

  13. Pasta mi nešla vyrobit ani po 5. pokuse. Když jsem ji vylila na plech s vodou (nemám kamennou linku), tak pořád tekla a ani po asi 10 min. nahrnování do středu to nešlo. byla tekutá a když už teda možná něco šlo oddělat v jakš takš tuhém stavu, tak se mi pod vlhkýma rukama zase začala roztékat a měla jsem všechnu cukrovou pastu po celých rukách. Stalo se mi to tak vždy, přitom dělám vše podle receptu = správné množství, akorát zlatá barva, plech s vodou… Můžeš mi prosím poradit? Děkuju

    1. Ahoj moje milá jmenovkyně :) Teďka má na výrobu určitě vliv i teplo, bohužel. Jinak bych zkusila směs povařit delší dobu, případně to nechat víckrát zpěnit. Pokud to teče a netuhne, tak při dodržení množtví surovin se nabízej jen tyhle dvě možnosti. Nemáš třeba po ruce nějaký sklo, na kterym by se to dalo zkusit? To by stačilo jen lehce pokropit, tudíž by směs přišla do styku s menším množstvím vody. Jinak správně ta směs začíná tuhnout už hodně brzo, dá se říct, že je znát každá vteřina. Někdo taky dělá test, že kápne maličko na talíř a když ta kapka ztuhne (skoro na kámen), tak to bere jako dostatečně uvařený.

  14. Ahoj, dekuju za navod :) dnes se mi teda napoctvrte nejspis povedla tak jak by mela vypadat, ale bohuzel mi to nejak nechce brat vsechny chloupky :( bere to tak polovinu z nich a ani po nekolika opakovanich na jednom miste nejsou vsechny pryc. Mozna by to ale chtelo jen vic casu. Co mi vadi vic je to, ze se mi po zhruba 10 minutach (mozna ani to ne) zacala v rukou rozpoustet a na nohach zustavaly cele kusy hmoty a musela jsem to rozpustit vodou a vyhodit :( mrzi me to, nemam cely den na neustale vareni :D nejaky tip? Jsem mozna jen nesikovna nebo tezko rict ale tohle se na videich na YT nestavalo nikomu.
    Kazdopadne dekuju:)

    1. Ahoj Terezo, už určitě chybí jen malej krůček k dokonalosti, uvidíš :) Mně to taky nebere všechny chloupky, ono záleží na technice strhávání a taky osobně si myslim, že ty pasty, který se nanesou jako klasickej vosk, berou víc chloupků… Ale mně se do ní nechce. Preferuju pozvolna. Hlavně po několikatátým použití těch chloupků výrazně ubude, takže to půjde podstatně rychlejc.
      K tý druhý věci, ono tý pastě svědčí spíš míň kontaktu s rukama. To znamená, že se snažit se jí dotýkat zlehka a rychle. Obzvlášť v létě a speciálně pozor na práci pod hřející lampičkou :D Kdyžtak mi můžeš ještě zkusit líp popsat, co se s ní děje, třeba ještě na něco přijdem :)

  15. Ahoj Pavli,
    Zatim jsem ve stadiu pokus omyl – teprve treti :)
    Prvni varka byla uvarena na kost, ale jelikoz jsme nemela jeste tuseni o propracovavani na desce, tak jsem si oskubala kusy noh – ted vypadaji jako maskace – nekde chlupy a jinde modriny :) Nicmene zkoncila v kosi.
    Dalsi pokusy mi prisly marne taky. I pri dodrzeni pomeru mam vzdycky strasne ridky karamel. Pridala jsem dalsi mega davku cukru a asi po 20 minutach prekladani na taliri jsem se odvazila jit na dalsi fazi rukama. Zacatek byl fajn, ale po 2 minutach se mi vse rozteklo a bylo a perletova barva nikde. Kde delaji soudruzi z NDR chybu? Je mozne pastu udelat s polovicni davkou vody nez je v „receptu“. Nevim jestli je to vodou nebo cukrem, ale i pri delani obyc chleboveho testa musim davat vody pomerne min nez recepty pisou.
    Musi byt bily cukr nebo muze byt i hnedy? Asi trapna otazka, ale preci jen ten hnedy ma o neco jine vlastnsoti.
    Moc diky a cukrove paste zdar :D

    1. Ahoj Lenko, poměry jsou strašně moc proměnlivý, setkala jsem se s kde čím a taky s názory, že na tom poměru až tak moc nezáleží. Já si osobně myslim, že záleží jen do jistý míry a zbytek že je o tom, jak se cukr provaří. Musí to dosáhnout určitýho stádia (aby to teoreticky mohlo úplně vytuhnout), to je první věc, a pak se zpracováním musí zabránit tomu, aby se z toho stal šutr. Ono je to strašně primitivní, akorát je to potřeba vychytat, no :D. (nechci vůbec zmiňovat věci jako teploty, do kterejch to vyhnat, a taky vliv nadmořský vejšky na ten proces :D). Jinak ještě je potřeba se snažit pak s tim pracovat svižně, speciálně teď v létě kvůli teplu.
      S tmavym cukrem jsem to nezkoušela, ale počítám že tu pro pastu nejzásadnější cukrovou vlastnost bude mít stejnou.. ale mně by ho bylo lito :)

  16. Zdravím :)
    Mám pořád stejný problém :-( .. Když hmotu propracovávám na podložce, stále lepí a roztíká se (i po 30 minutách) .. A když už se dostanu do fáze, kdy hmotu propracovávám v rukách, tak to pro změnu přestane lepit úplně a je to takový spíš mazlavý…Když zahřívám na el. sporáku, většinou odchytnu spíš tmavou barvu, nemůže to být tím? Nevím kde dělám chybu :'(

    1. Ahoj Nikol, teďka může bejt problém i teplo, teda aspoň u nás jo a tak se o pastu ani nepokoušim. A kraje hmoty normálně vytuhnou? Hmota musí bejt schopná ztuhnout, to je důkaz, že to bylo dostatečně uvařený. Pokud máš tak dobrý ruce a fakt zvládneš mít v pohybu veškerej materiál, tak dej kousek stranou a mrkni, jestli ztuhne.

  17. fáze s talířem není nutná – dělám si pastu „do foroty“, naleju do plastové nádoby, uchovávám v lednici a před použitím nahřeju (buď v horké vodě, nebo pár otoček v mikrovlnce), naberu si co potřebuji, to v rukou propracuji do onoho „perleťového stavu“ a trhám, trhám, až nebere, vezmu si z kelímku další část.. jinak správně se cukrová pasta nanáší proti směru růstu a strhává se po směru..

  18. Takže moje zkušenost:
    Napoprvé se mi to nepovedlo, cukrová hmota byla příliš hnědá a na chuť nahořklá, takže nic.
    Napodruhé jsem si to u plotny hlídala líp, shrnovat na talíři do kupky šlo taky, ale když jsem to pak vzala do rukou, tak hmota spíš řídla než aby houstla, nejspíš teplem z dlaní. No co, prskla jsem to do misky a do vodní lázně, znovu jsem to zahřála na tělu příjemnou teplotu a houšťku a otrhala si aspoň ruce. Sice to nešlo prsty,ale mám pásky na vosk a s těmi to šlo parádně, akorát jsem těch pásků spotřebovala dost, pasta skrz ně na druhé přiložení prosakovala a lepila, ale jsem spokojená, kupovanou pastu si pořizovat nebudu a kdyby bylo nejhůř, koupím si vosk s roll-onem. Otrhat se sama stejně nezvládnu, když všude nevidím a nedosáhnu

    1. Ahoj Any, jakou má hustotu a jakou barvu? Co to udělá, když to necháš vychladnout? Jako on může bejt rozdíl ve výsledcích i podle jednoho receptu… ale chce to přijít na to, co s tim udělat :) Obecně bych dala radu vařit dýl a nebo přidat víc cukru/ubrat vody. Pokud pořád vzniká jen cukrová voda, tak bych určitě dala víc cukru a míň vody. Můžes několikrát zkusit malý dávky a koukat, jestli se to mění. Každopádně z plotny to sundat až ve chvíli, kdy cítíš, že už to není „jen voda“.

  19. Ahoj,
    Ráda bych se podělila o svoji včerejší zkušenost. Musím říct, výroba pasty byl horor! Zápasila jsem s pastou snad 4 hodiny. Výsledkem byla ulepená celá kuchyň včetně podlahy.
    Pastu jsem zpracovávala na plechu, který jsem ještě před tím dala do mrazáku aby mi pasta rychleji tuhla..“Tekutina musí jakoby plavat na vodě“… touhle větou v popisu jsem se řídila a po vylití mi pasta ve vodě skutečně plavala, jenže tím jak jsem ji hrnula doprostřed a snažila se z ní udělat hromádku, tak jsem do ní zpracovala asi příliš vody a tudíž se mi pasta moc zředila, přitom ta holka na videu té vody měla taky hodně, tak to vůbec nechápu jak se jí to povedlo…Mě se spíš osvědčilo to ve vodě nezpracovávat, sice byl umatlaný celý plech, ale alespoň se mi podařilo udělat hromádku….Pastu jsem samozřejmě několikrát znovu zahřívala a přidávala cukr, než se mi podařilo vychytat tu správnou konzistenci.
    V ruce mi zpracovat vůbec nešla. Strašně se mi to lepilo a když jsem ruce namáčela, tak se pasta roztékala. Nakonec jsem ji pouze za pomocí nože zpracovala na plechu tak, že úplně vychladla a získala i onu perletovou barvu, pak jsem ji teprve mohla vzít do rukou a vymodelovala jsem 4 koule, dala jsem je do ledničky a další hodinu a půl uklízela kuchyň :D.
    rada: nebalte nikdy pastu do potravinářské folie, ani nedávejte do sáčku, pak se nedá oddělit!
    Před použitím jsem si pastu v rukách ještě propracovala, vypadalo to nadějně, barva byla perleťová a pasta se mi na ruce moc nelepila. Asi první 2 minuty pasta fungovala báječně, chloupky hezky brala, pak se ale začala rychle roztékat a nešla vůbec ztrhávat. Musela jsem ji celou z nohy smýt. Vůbec nevím, kde je chyba, možná se jen moje tělo příliš zahřívá a cukrová pasta asi pro mě není. Ještě mě napadlo si cukrovou pastu koupit, třeba je tam nějaká další přísada, díky které pasta na těle neroztává? No je ale fajn vědět, že to alespoň někomu funguje :)

    1. Ahoj Lucie, MOC díky za koment! To mě mrzí, že to nevyšlo, jak mělo. Vůbec nechápu, že se ta pasta v několika momentech chovala úplně jinak. Už mi tu někdo psal, že se pak začala roztékat. Mně se to stalo jednou, když sem pracovala pod lampičkou s klasickou žárovkou, která fakt hřála. Na netu sem našla, že prej je někdy pasta málo provařená, když se tohle děje. Měla by mít právě finální konzistenci takovou, aby se pak dala zabalit do folie a zase jít vyndat :-D. Pak je ještě možnost to používat jako klasickej vosk. Mam dojem, že si před použitím napudrujou kůži skrobem.
      Jinak ta kupovaná pasta, některý budou určitě se stejnym složením a některý budou „vylepšený“. Ale myslim, že většinou jsou právě na tu druhou metodu, takže jsou měkčí.

  20. Ahoj, dnes jsem zkoušela dělat pastu podle receptu. Až po vylití na podložku to vypadalo vše dobře, ale jakmile jsem pastu vzala do rukou a snažila se zpracovávat,tak se mě v rukou začala úplně roztékat a nic s ní udělat nešlo. Čili neúspěch,ale pak mě napadlo zkusit to nanést na nohu a pak strhávat pomocí pásků a kupodivu..šlo to:) Sice to nevytrhalo úplně všechny chloupky, ale to by možná mohlo být i tím, že některé nebyly dostatečně velké,takže za pár dní zkusím ještě znovu i na zbylé.
    A celkově? Palec nahoru za recept
    Díky

  21. Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. :) Mám podobný problém, jako pár ostatních. Pastu jsem vařila asi na 6 pokusů a pořád se mi nedaří. Nevím,čím to je, přidávám cukr, vodu a citr.štávu v poměru 8:1:1, čekám než chytne karamelovou barvu, vyliju na talíř, tam hezky tuhne a má celkem dobrou konzistenci. Ani za nic ji ale potom nemůžu zpracovat. Hmotu natahuju, sem tam si namočím ruky, aby se mi to nelepilo, jenže krémový vzhled nepřichází a spíš se mi vždycky začne roztékat. Potom sice ztuhne,ale nedá se s ní pracovat, jako by se trhala a z kůže potom nejde sundat, musela jsem ji omýt. Chloupek samozřejmě nevytrhla ani jeden. Už si fakt nevím rady….

    1. Ahoj Petro, jééj, vůbec nevim, co se to teď děje… že se pasta tak nedaří více lidem. Obecně jsou dvě rady no, buď dýl vařit a nebo dát víc cukru. Ono ty poměry surovin se i hodně liší recept od receptu, a to fakt hodně. A pak další vliv má nadmořská výška, podle ní někdo vypočítává teplotu, na kterou se to má vařit… No takovou vědu je z toho zbytený dělat :) A co to zkusit teda s větším množstvím cukru?

      1. Tak dneska asi desátý pokus, ale stálo to za to, pasta se konečně povedla tak, jak má! :) pro ostatní, kterým se taky nedaří, fakt to chce vychytat ten fígl, já chybu dělala asi v malém množství citronu( proto se nenatahuje a trhá), cukru( proto nebyla dost pevná) a v tom, že jsem se bála pustit to na větší teplotu. Ale ono se to musí fakt vařit, takže jsem vzala teploměr na vaření a z vařiče sundala, teprve až pasta dosáhla daných 118-120°. Doufám, že to pomůže ostatním nešťastnicím. :) jinak další hezké video: https://www.youtube.com/watch?v=Kkv1qlpXCJk

    1. Ahojky, většinou to dělám tak, že si naplácnu ten kousek, dobře uhladim a pak jakoby roluju z jednoho konce. A nebo to brát po kousíčkách. On je totiž dost problém s tim, když se hodně jakoby zvedá kůže, pak vznikají ty modřiny. U toho rolování k tomuhle prakticky nedochází. Zkus to různě, ale vždycky se snaž tu kůži tou hmotou nezvedat a pracovat spíš rovnoběžně s kůží.. no snad se to dá z toho mýho vysvětlení nějak pochopit :-D

      1. No… snad jsem to pochopila, ovšem… ta moje pasta se rolovat jaksik nedá :D je moc řídký, příště více cukru, nebo je chyba opět někde jinde? a za jak dlouho asi zmizí ty modřiny? :D mám celou nohu modrou, jelikož jsem si říkala, že když už jsem začala, tak to dokončím, no… a stejně to není dokonalé, nohy jsou… jen zpola holé…

        1. Tak pokud je moc tekutá, tak to používáš jako klasickej vosk, namažeš a něco na to připlácneš? To by mělo bejt tak, že to taháš /trháš vodorovně s kůží, co nejblíž noze. Nesnažit se to držet a trhat kolmo k noze. Jinak chyb může bejt víc, u posledního takovýho případu se osvědčilo to víc vařit, vytáhnout na vyšší teplotu. Hold nejdřív je potřeba si s tím trochu pohrát objevit ten trik :)

  22. Ahoj :-),
    tak jsem taky zkusila, poprvy hrozne tekutej, tak zpatky do panve a napodruzy to samy, ale chyba je me strane, co se tyce delky vareni a teploty. Ale vubec to nevadi, pac jsem to nalila do sklenicky a nozem napatlala pod nos, prilepila na to gazu a aaaaaauuuuuu, chloupky jsou pryc taky :-D!!! Takze nez se dopracuju k Vasi krasne hmote i ta nepovedena udela stejnou sluzbu :-)…

  23. Tak jsem pročetla zdejší všechny recenze, rady, tipy atd….Moc děkuji uživatelce!!! Povedla se na 1*..Musí se ale opravdu včas odstavit a opravdu pomalu pomalu vařit na nejmenším plamínku. Nalila jsem hned do skleničky, na první pohled je to tekuté, ale já třeba nedělám kuličku, ale naberu si na příborní nůž, rozetřu na chloupky správným směrem a pak trhám..OPRAVDU PERFEKTNÍ!! Mám hodně černé a silné chloupky (holím se žiletkou od 12 let) a chloupky mě fakt trápily tak, že jsem nikdy nenosila sukně :( Samozřejmě, že to nevezme úplně všechno, ale zbytek dodělám obyč žiletkou a časem až si zvyknu na ,,bolest“ (nesrovnatelné s elektr. epilátorem), tak se vrhnu na bikiny a podpaží. DĚKUJIIIIII

    1. Ahoj Mileno, moc díky za komentář a mám radost, že se povedlo! :) a teda když to čtu, tak mam chuť zkusit tu metodu, jak popisuješ… abych řekla pravdu, tenhle způsob použití jsem dost brzo zavrhla, možná to ale brzo otestuju. Jinak já teda občas dobírala nějaký zapomenutý chloupky pinzetou, ale to dost záleží na množství, no :)

  24. Ahoj, Pavlo :) Moc pěkný článek a děkuji moc za vysvětlení!
    Mám na Tebe otázku. Také se Ti začne pasta po nějaké době používání (cca 10 – 15 minut) v ruce roztékat a všude lepit? Mně se tohle stane pokaždé a už mě to ničí.. nevím, co dělám špatně. Vařím na plamínku, z plotny slévám při takové barvičce, jaké by měla být, natahování jde perfektně.. ale po nějaké době se prostě začne roztékat.
    Při trhání chloupků si vždycky z velkého bochánku „natažené“ pasty odebírám malé kuličky, je to s nimi pohodlnější. A trhám tak, jak mám. Po každém trhnutí jsem si zvykla pastu ještě víc roztahat, protože už začala lepit. Občas jsem tam dala kapku vody. Ale pak najednou BUM! A mám od pasty úplně všechno.

    Budu moc ráda, když mi odepíšeš:)
    S pozdravem Eliška.
    P.S. Váš blog je úplně božský! ♥

    1. Ahoj Eliško, mo díky za komentář! To roztékání znám, i když při prvních použitích se mi to nestávalo. Mám několik možných vysvětlení. Za prvé bych to přisuzovala teplotě – poprvé se mi to stalo, když jsem byla pod hřející lampičkou a bylo vidět, že to bylo z toho tepla. Jinak teplota z rukou, z nohou, ze všeho :) pak by to mohla být i vlhkost, zase to samé. Taky si ale myslím, že to klidně může být změna vlastností v důsledku samotné práce s pastou, že se prostě ty struktury nějak naruší. Abych řekla pravdu, tak jsem to jinak víc nezkoumala, radši používám menší dávky pasty. Musím ale taky říct, že asi vyzkouším použití tekuté pasty, už to tu víckrát padlo a holky si to chválí.
      Jinak díky za odkaz, určitě k tobě mrknu :)

  25. Dobrý den,
    na cukrovou pastu se chystám již dlouho, takže uvidíme… :)
    Jen mám dotaz – koukala jsem na video – bohužel zvuk byl odstraněn, ale byl tam jeden moment, který mě podnítil ke zvědavému dotazu. Ta dáma tam kromě cukru, citronové šťávy a vody přidávala ještě polévkovou lžíci jiného bílého sypkého materiálu… nebyla to náhodou jedlá soda? Ta se totiž občas také k depilaci používá…? Navíc by mohla něco provést i s tím cukrem (po chemické stránce může fungovat jako katalyzátor ap.) Nezkoušel to náhodou někdo?
    Předem dík za info :)

  26. Moc díky za recept, video… K paste mám pár triků na které jsem přišla formou pokus omyl. Jde o to,že jakmile to má zlatavou barvu a leje se to na talíř tak je dobré sledovat,jakmile se hmota totiž začne jakoby táhnout, takový jakoby sopel, pardon,už je dobré ji zpracovávat. Hmota je ještě dost horká, ale hned je vidět, že se začne měnit na požadovanou perletovou hmotu. Pálí to jak čert, ale ruce skoro nemacet pak se hmota rozteka a neuděláte z toho tu plastelínu perletovou. Takže hmota musí ještě celkem pálit a nemacet ruce skoro. Taky v talíři voda musí být jen malinko,určitě ne moc…Toť moje poznatky,třebas někomu pomohou. Niky

    1. Dobrý den/ahoj Aneto, to je super, mám radost, že se povedlo :) Často se ukládá část pasty do lednice. Její další použití pak záleží na tom, jakou měla konzistenci před zchlazením a jak ji chceme použít. Teoreticky by ale mělo jen stačit jí zase rozehřát. Pak případně zase zpracovat ve „žvejku“ a nebo ji rovnou nanášet jako vosk.

  27. Zdravím všechny. Děkuji za článek i všechny příspěvky. Mám cukrovou pastu zakoupenou od jisté firmy a šetřila jsem si ji více méně na chloupky na obličeji. Pak jsem si vzpomněla, že jsem kdesi viděla návody na domácí cukrovou pastu, tak jsem začala hledat a došla jsem až sem. Přečetla jsem si několik článků, shlédla videa, došla pro citrony a uvařila první várku, kdy jsem zachovala poměr 1/4 vody a 1/4 citronové šťávy na jeden díl cukru. Pasta se povedla na jedničku a říkala jsem si, co s tím ty holky v příspěvcích mají, že se jim to nepovedlo. Nutno dodat, že mým cílem byla konzistence, která se nanáší špachtlí a strhává páskem, nikoli ta „kulička“. Odepilovala jsem si nohy a po čase jsem se rozhodla uvařit si další várku, abych měla na podpaží, intimní partie a další použití. Zachovala jsem stejný poměr a ouha! Vůbec se mi to nepovedlo! Asi jsem byla moc „namlsaná“ jednoduchostí. :-) Směs byla hooodně hnědá, ale nechtěla pořádně tuhnout. Dala se použít jedině tak, že jsem ji dala na chvilku do lednice, až měla lepivou konzistenci a tou se mi povedlo depilovat aspoň nohy. Nic moc, blbě se nanášela, jelikož byla hodně tuhá, ale nechtěla jsem ji vyhazovat. Uvařila jsem pak další, barevně byla stejná jako ta první povedená, ale chyběl krůček k tomu, aby ztuhla tak, jak jsem chtěla. Nakoukala jsem další videa, znovu přečetla komentáře a nakonec jsem ji dovařila s přidáním cukru. Další směs jsem už zvolila v poměru 1/5 vody na jeden díl cukru a ani ne 1/5 citronové šťávy – JO! Povedla se. :-)
    Jak už jsem psala, mám raději „natírací“ formu. Po uvaření přeliji do sklenice do marmelády, nechám vychladnout a uzavřu. Po vychladnutí je úplně tvrdá. Před použití ji dám na několik vteřin do mikrovlnky, aby se dala dobře roztírat, ale nebyla horká a jde to pak parádně. Už jsem zvládla i depilaci intimních míst a také podpaží. Na těchto místech doporučuji postupovat po malých proužcích, jelikož koncentrace chloupků je tam vyšší a přece jenom jsou ta místa citlivější. Ale za tu hladkost a hebkost to určitě stojí. :-)
    Ještě jednou díky za užitečné rady. :-)

      1. Ahoj, Pavli. Komentář je trochu delší, ale i tak jsem do něj zapomněla napsat některé praktické zkušenosti. Kvůli praktičnosti jsem si zakoupila větší balení omyvatelných depilačních proužků a dřevěných špachtlí. Raději nedávám odkazy, nevím, jestli se to smí. Pokud zadáte do vyhledávače, jistě je dohledáte. Dřevěnou špachtličkou se mi přece jenom nanáší pasta lépe, než nožem.
        Můj postup při depilaci je takový, že si připravím vědro s teplou vodou, mísu s vodou, nahřátou pastu, špachtle, proužky, pudr a jeden ručník – na jednom konci vlhký, na druhém suchý. (Případně i menší misku, prkénko a příborový nůž.)
        Na dané místo nanesu špachtlí rozehřátou pastu – klidně i na větší plochu, nechám chvilku zavadnou, přiložím proužek, důkladně uhladím a strhnu. Opět nanesu pastu, přiložím proužek a strhnu. Pokud je proužek celý pokrytý pastou, hodím ho do vědra s vodou, případně položím na prkénko, příborovým nožem pastu seškrábnu, otřu do misky a proužek hodím do vědra s vodou. Pokud je na proužku hodně chloupků, pastu neseškrabávám, ale rovnou proužek házím do vědra s vodou. V případě kolen, podpaží, třísel a intimních partií těsně před depilací dané místo otřu vlhkým a následně suchým ručníkem a potřu pudrem, pak začnu depilovat. Tato místa se více potí, zejména teď v létě a bez pudru pasta hůře chytá. Misku s vodou mám při ruce pro případ, že si ruce nebo nůž upatlám od pasty, tak abych pořád nemusela běhat k umyvadlu. Samozřejmě, depilaci míst, na které si hůře vidíme, je lepší dělat před zrcadlem. :-)
        Po skončení depilace se většinou jdu umýt, abych neměla pocit ulepenosti. Proužky nechám asi 30 minut ve vodě, pak je několikrát vymáchám v čisté vodě a pověsím (obvykle po pěti najeden kolíček). :-)
        Pro mě je tato varianta mnohem lepší, než varianta s kuličkou, protože třeba na intimních místech bych asi nezvládla dostatečně dobře provést grif trhnutí.
        Pokud má někdo zvýšený práh bolesti, tak jsem se dočetla, že zejména na intimní partie a podpaží některé ženy používají znecitlivující krém Emla, který lze zakoupit v lékárně. Jeho cena je asi 700 kč a vystačí tak na 5 – 6 depilací intimních partií. Tudíž se cena za domácí depilaci o něco zvýší, ale pořád je to méně, než v nějakém salonu.

  28. No pasta dobrý nápad.
    ,,Vařil jsem dvakrát a pořád to nebylo úplně ono.

    Můj recept,hrnek cukru,na špičku lžičky kys.citronové,50ml vody a bylinkový čaj(pytlík).
    V nádobě smíchat cukr k.citronovou a vodu.jak začne vařit přidáme sáček s čajem a necháme vyluhovat.Vařime na mírném ohňi a na studený talířek zkoušíme kápnout a vidíme jak pasta tuhne, já dělám do hustoty medu.Mezi tím si dáme předehřát zavařovací sklenici a pastu do ní nalejeme.Výhoda je v tom ,že se nemusí nic míchat a jen se dá nahřát do mikrovlnky a je k použití.Natře se na kůži, přiloží kus bavlněné tkaniny,přitlačí a škubne.

  29. Recept je velke zklamani. Po hodine tydytovani v kuchyni jsem mela akorat spinavy talir a extra lepivy nesmysl. Recept mi pripada dost nekonkretni. Jak vypada stredne zluta? Ktera z tech vsech odstinu, co vyjedou na google, to je? K cemu mi je informace, ze autorka zvlada pastu od oka, kdyz jsou zahy vyjmenovane ruzne pomery a nedozvim se konkretni „osvedceny“ pomer? Jak si mam prokristovyrany predstavit pojem „lepi se vic sama k sobe nez k nozi“, kdyz nuz je cely opatlany pastou a lepi porad?

    1. To mě moc, Nino, mrzí, že tak velký zklamání Vám způsobil. Pokud hledáte jeden jediný správný recept na pastu, podle kterého se vám hned zaručeně povede, pak Vás bohužel zklamu. Neexistuje. Vtip není v přesných poměrech, ale ve zpracování surovin – a to si musíte sama zkusit a propracovat se k postupu, který Vám bude fungovat. Někomu to možná klapne díky štěstí hned, ale většinou je to na několik pokusů. Pokud máte pocit, že je to tydýtování v kuchyni a tolik Vám to kazí náladu, pak si pastu kupte. Nebo si aspoň sežeňte někoho, kdo Vás to osobně naučí.

  30. Dobrý den, muzu se zeptat na radu? Dneska jsem poprve zkousela domáci cukrovou pastu, bohuzel vás recept jsem našla až kdyz byla pasta hotová (zkusim priste). Takze muj recept byl na strhávaci pastu a pásky. Slo to dobre nanášať, i strhnout, trochu to stiplo, pokožka to zrejme zaregistrovala protoze zcervenala, nicmene chlup nezmizel snad ani jeden. Láka mne t vaše tuhá pasta ale mám obavu jestli bude dost účinná- očividne mám nejaké pevne chlupy nebo co dekuji za radu

    1. Dobrý den/ahoj, za mě je pasta určitě dostatečně účinná, zafungovala i v tříslech… a to jsem se nestačila divit, jakej kus chloupku je pod kůží :). Jen mně osobně to vždycky vezme jen část chloupků a musim to na tom stejnym místě opakovat. Pokud Vám ta pasta nic nevzala, zkoušela jste to různým směrem uhlazovat a pak různým způsobem strhávat? každopádně být Vámi určitě zkusim pastu uvařit znovu, zkusit jít do té husté verze a uvidíte, to by v tom byl čert, abyste na to nepřišla :). Pastu tradičně používají právě v zemích, kde mají hodně pevných silných chloupků.

  31. Ahoj, může mít druh cukru vlyv na výsledek ? skoušel sem to 2x a pokaždé ať je tam vody kolik chce a vařím to na elektrice tak že to osvítí i strop tak se to vaří jak hrom a ale nikdy to nezhnedně naopak i když to má už husčí konzistenci tak to z pánve přeliju na velkej plochej talíř s trochou vody ale on se cukr okamžitě vysráží zpět do krystalické podoby

  32. Ahoj, může mít druh cukru vlyv na výsledek ? skoušel sem to 2x a pokaždé ať je tam vody kolik chce a vařím to na elektrice tak že to osvítí i strop tak se to vaří jak hrom a ale nikdy to nezhnedně naopak i když to má už husčí konzistenci tak to z pánve přeliju na velkej plochej talíř s trochou vody ale on se cukr okamžitě vysráží zpět do krystalické podoby