Celozrnné cukroví – slepované badyánové čtverečky

Celozrnné badyánové cukroví

Badyán mě naprosto okouzlil, takže jsem ho hnedka do pečení zapojila. Toto cukroví je jednoduché, lze vyměnit celozrnnou pšeničnou mouku za jakoukoliv jinou a další bezpočet variací nám umožní výběr té správné marmelády (vždy si ale hlídáme její kvalitu, nejlepší je jak jinak než domácí :)).

Co potřebujeme:

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky (koupit)
  • 0,25 hrnku kukuřičného škrobu (koupit)
  • 0,75 hrnku třtinového, nerafinovaného cukru (koupit)
  • 2 lžíce kokosového oleje (koupit) (nebo sádla)
  • 80 g másla
  • asi 6 lžic mléka dle výběru
  • špetka soli
  • badyán – asi 10 g (koupit)
  • kvalitní marmeládu – nejlépe rybíz nebo višeň, u mě rybízová od babičky (koupit)

Cukr nejlépe předem pomletý (pro lepší práci s ním, pozor na nebezpečí vdechnutí) smísíme s moukou a škrobem, přidáme špetku soli. Přidáme změklé máslo a kokosový olej. Nakonec dáme ještě 4 lžíce mléka a začneme směs přeměňovat na těsto. Dle potřeby dodáme ještě trochu mléka, cílem je pěkné vláčné těsto. Nakonec přidáme ještě badyán – celé hvězdičky si nameleme, případně zbylé velké kusy odstraníme a postupně do těsta přidáváme tak, aby bylo tak akorát badyánové.

Když už ho máme vypracované, budeme ho nejspíše potřebovat uložit na chvilku do lednice – ve fólii, na talířku atd., aby ztuhlo a dalo se s ním pracovat. Stačit by mělo asi 20 minut. Po vyndání už s ním můžeme pracovat klasicky – válet a krájet. Pro pohodlnější práci ho můžeme vyválet mezi dvěma vrstvami pečícího papíru a poté vykrajovat tvary a klást je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na teplotu kolem 170 stupňů. Jelikož já měla malé čtverečky o velikosti asi 2 na 2 centimetry, trvalo pečení nějakých 15 minut. Poté je vyndáme z trouby a necháme vychladnout, horké jsou příliš „rozbitné“.

Vychladlé čtverečky slepujeme dobrou marmeládou – já použila babiččinu rybízovou, z rybízu pěkně ze zahrádky.

Celozrnné badyánové čtverečky slepované marmeládou

dify.cz

2 ks komentářů