Badyán mě naprosto okouzlil, takže jsem ho hnedka do pečení zapojila. Toto cukroví je jednoduché, lze vyměnit celozrnnou pšeničnou mouku za jakoukoliv jinou a další bezpočet variací nám umožní výběr té správné marmelády (vždy si ale hlídáme její kvalitu, nejlepší je jak jinak než domácí :)).
Co potřebujeme:
- 1,5 hrnku celozrnné mouky (koupit)
- 0,25 hrnku kukuřičného škrobu (koupit)
- 0,75 hrnku třtinového, nerafinovaného cukru (koupit)
- 2 lžíce kokosového oleje (koupit) (nebo sádla)
- 80 g másla
- asi 6 lžic mléka dle výběru
- špetka soli
- badyán – asi 10 g (koupit)
- kvalitní marmeládu – nejlépe rybíz nebo višeň, u mě rybízová od babičky (koupit)
Cukr nejlépe předem pomletý (pro lepší práci s ním, pozor na nebezpečí vdechnutí) smísíme s moukou a škrobem, přidáme špetku soli. Přidáme změklé máslo a kokosový olej. Nakonec dáme ještě 4 lžíce mléka a začneme směs přeměňovat na těsto. Dle potřeby dodáme ještě trochu mléka, cílem je pěkné vláčné těsto. Nakonec přidáme ještě badyán – celé hvězdičky si nameleme, případně zbylé velké kusy odstraníme a postupně do těsta přidáváme tak, aby bylo tak akorát badyánové.
Když už ho máme vypracované, budeme ho nejspíše potřebovat uložit na chvilku do lednice – ve fólii, na talířku atd., aby ztuhlo a dalo se s ním pracovat. Stačit by mělo asi 20 minut. Po vyndání už s ním můžeme pracovat klasicky – válet a krájet. Pro pohodlnější práci ho můžeme vyválet mezi dvěma vrstvami pečícího papíru a poté vykrajovat tvary a klást je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na teplotu kolem 170 stupňů. Jelikož já měla malé čtverečky o velikosti asi 2 na 2 centimetry, trvalo pečení nějakých 15 minut. Poté je vyndáme z trouby a necháme vychladnout, horké jsou příliš „rozbitné“.
Vychladlé čtverečky slepujeme dobrou marmeládou – já použila babiččinu rybízovou, z rybízu pěkně ze zahrádky.
Dělala jsem tyhle slepované už i loni a jsou naprosto bezkonkurenční !!!
Diky moc za zpravu, Jeffy. Jsem rada, ze chutnaly, a prijemny peceni preju :)