Už dlouho jsem se chystala na boloňskou omáčku. Konečně přišel ten čas :) Shlédla jsem několik italských receptů na ragù alla bolognese a vybrala si poměrně snadný recept a lehce upravila množství některých surovin, abych měla méně masa a více omáčky. Dle úplně původního receptu do omáčky patří i mléko, to jsem ale nedala. Mým posledním rozhodnutím bylo vařit omáčku v pomalém hrnci – aby chuť stála za to. Omáčku jsem doprovodila kukuřičnými špagetami, které jsou výbornou bezlepkovou alternativou ke klasické pastě.
Co potřebujeme:
- 300 g hovězího masa
- 300 ml rajčatové omáčky – žádný kečup, ale dobrou rajčatovo-rajčatovou omáčku jako je passata di pomodoro. Najdeme ji v plechu nebo v lahvi. Nemusí být nutně italská, já používám španělskou, ale musí být kvalitní.
- 1 mrkev
- 1 menší cibulka
- asi 80 g pancetty/slaniny
- asi 100 bílého vína
- olivový olej
- sůl
- pepř
U masa to všechno začíná. Ani jedno z nabízených již mletých mas nebylo fakt maso – byla to směs masa a dalších „lahůdek“, které do své kuchyně nehodlám pustit. Takže přišlo na řadu normální celé hovězí, které prostě hodíme do mlýnku na maso nebo mixéru. Ano, struktura z mixéru nebude stejná, ale bude to maso!
Cibulku oloupeneme a nadrobno nakrájíme. Slaninu (pečlivě vybranou) nakrájíme na kousky. Na pánvičce rozehřejeme asi lžíci olivového oleje, vhodíme cibulku a až začně být pěkně lesklá, přidáme i slaninu. Necháme obojí pekně rozehřát, aby nám to změklo, a nakonec přidáme i maso. Chceme aby se na povrchu zatáhlo – jakmile se tak stane, můžeme sundat z plotny a přenést do pomalého hrnce.
Mrkvičku oloupeme a buď na velmi jemno nakrájíme, nebo lehce pomixujeme. Přidáme do pomalého hrnce.
Pro rekapitulaci v pomaláči už máme cibulku, slaninu, maso, mrkev. Přidáme rajčatovou omáčku a bílé víno. Dále dodáme asi lžíci olivového oleje, sůl a pepř.
Obsah hrnce promícháme a pomalíme. U mě na vyšší stupeň to celé trvalo asi 3,5 hodiny.
Kukuřičné špagety dáme vařit jako vždy. Po scezení můžeme servírovat :)
tip! Recept na boloňské ragú vyšlo i od Angelis, najdete ho tady. A s ním i pár italských tipů :).
Výborné !
To mě těší, Peetrs, díky za komentář! :)