Zubní pasta se skořicí a hřebíčkem

Domácí zubní pasta z jílu se skořicí a hřebíčkem

Když jsem dovypotřebovávala minulou mátovou pastu, těšila jsem se jak malá na to, že vyzkouším jinou a dopřeju si další speciální pastový zážitek. Oproti běžným pastám je to o hodně příjemnější. Navíc si můžeme namíchat několik chutí a volit podle nálady.

Tentokrát jsem věděla, že v ní chci skořici. Při probírání mé krabice s esenciálními oleji jsem si vzpomněla na to, jak skvělý je hřebíček, a bylo rozhodnuto. Kombinace skořice-hřebíček byla na světě. Teď ji používám už asi dva týdny a jsem z ní nadšená, jak jinak.

Taky jsem si už na ni pořídila bílý jíl. No, bílý tak úplně není, ale to nevadí. Je pravda, že v pastě vypadá v porovnání se zeleným líp. Ale jinak jsem nezaznamenala žádný rozdíl.

 

Suroviny:

  • 2 lžíce jílu (koupit)
  • destilovaná voda
  • velká špetka mleté skořice
  • špetka jemné mořské soli
  • špetka baking soda (klasická soda jako na pečení) (koupit)
  • 3 kapky hřebíčkového esenciálního oleje

Já dělám pastu po menších množstvích. Bez problému si množství přizpůsobte svým potřebám. Vody dáte tolik, aby měla pasta příjemnou konzistenci. Pokud jí tam bude víc, je možné, že se ji časem menší množství vyloučí a zůstane na povrchu. To ničemu nevadí, pasta se zase zamíchá a je to :).

Takže postup je opět úplně jednoduchý – v uzavírací nádobce (té, ve které pak budeme pastu mít) smícháme všechny suché suroviny. Postupně přidáváme vodu a mícháme do požadované konzistence.

Nakonec ještě vmícháme hřebíčkový olejíček. Tady pozor, hřebíček je nářez, takže dávkujte po kapce. Vždy to pak dobře promíchejte a pastu otestujte, to abyste věděli, že bude tak akorát. Pokud pasta i tak vyjde příliš ostrá, přidejte trošku jílu a vody.

Hřebíček je jedna z nejlepších věcí na zuby a dásně. Tlumí záněty a snižuje otok. Likviduje taky všechny možné nezbedníky, které můžou za záněty i naleptávání zubů a taky často působí proti bolesti či štípání. Proto je skvělý při potížích se zuby a dásněmi.

Pokud nemáte hřebíčkový olej, můžete v malém množství destilované vody vyvařit několik kusů hřebíčku. A nebo si takového vývaru připravte víc a použijte ho jako pleťovou vodu, dle tohohle článku.

Jo a pokud vás zajímají esenciální oleje pro použití do přípravků pro ústní hygienu, mrkněte sem.

Bílý jíl k výrobě DIY zubní pasty

Recept na přírodní zubní pastu s hřebíčkem a skořicí

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky ebook

14 ks komentářů

  1. Super pasta opět, vyrobím si. Čistím kokosákem, ale už bych prostřídala s něčím jiným. Bílý jíl si plánuju koupit, takže teď mám o jeden důvod navíc:-)) A ještě dotaz: Hřebíčkový olej nenám, takže zvolím variantu, že ho povařím ve vodě… V těhotenství a při kojení by to nemuselo vadit, že? Myslím, že vyvařený to zase taková síla nebude?! Případně mi, prosím, poraď jiný. Doma mám z těch „zubních“ EO jen mátu peprnou, levanduli, tea tree. Díky :-)

    1. Hřebíček je docela běžný koření a ani v jídle v těhotenství/při kojení nevadí… Navíc jen odvar nebude mít takový grády. Určitě je ale moc dobrej, u mě funguje na dásně ze všech věcí nejlíp. Jinak kterýkoliv z těch dalších je skvělá volba, záleží jen na preferencích, co se týče chuti :)

    1. Ahoj Danýsku, zelený jíl klidně, taky ho někdy používám. Jinak co se týče soli, tak obecně desinfikuje, takže pomůže i od bakterií, pomáhá posilovat dásně. Jen ji to chce fakt jen trošku. Ve větším množství se dá použít třeba při angíně nebo nějakym zánětu v puse.

    1. Ahoj Regi, hledala bych ho ve zdravých výživách (používá se i k očistě střev, na různý trávicí problémy) nebo v tzv. zelených lékárnách (jak mívaj čaje, bylinný produkty, přírodní kosmetiku – a jíl prodávaj k výrobě masek nebo mýdel) a nebo mrknout na internetu.. může se použít i jinej světlej jíl, třeba zelenej

        1. Jéé, moc díky za zprávu! Jsem ráda, že jsi spokojená, že recept posloužil, jak měl :) Přeju skvělej víkend!

  2. Ahoj,
    máš moc pěkné stránky. Chtěla bych se zeptat, kde seženu destilovanou vodu? A co se stane, když tam dám normální? Má se dávat i do jiného receptu co jsem našla (ústní voda), tak mohu i tam dát normální převařenou? Nebo raději kojeneckou?
    Děkuji za odpověď

    1. Ahoj Pavlo, moc díky za komentář! :) Pokud si pamatuju, tak destilovanou měli běžně v supermarketech, drogeriích, myslim i lékárnách. Ta voda není k pití, ale třeba do žehličky. U nás ji maj vždycky u přípravků do domácnosti. Kojenecká voda jde taky většinou použít, teoreticky i převařená je lepší než obyčejná z kohoutku. Popravdě řečeno u pasty je to v podstatě úplně jedno, co použiješ. Roli to hraje hlavně u výrobků na delší skladování a těch, který mají třeba komplikovanější složení nebo jsou na vodě založený atd… V podstatě jde hlavně o to, že ve vodě obsažený minerály a další látky můžou reagovat a výrobek znečistit. Někdy se třeba utvoří taková zvláštní usazenina… u pasty použij klidně obyčejnou, už to tak poslední dobou dělám taky a rozdíl v tom není :)

      1. Děkuji. Já si nebyla jistá s tou destilkou na technické využití. Takže můžu tu. Ještě jednou dík za vysvětlení. Přeji hodně dalších vyvedených receptů

        1. No doufám, že není žádnej další podivnej druh destilky :) Dík moc, taky přeju spoustu vyvedených produktů a hlavně velikou spokojenost!