Zubní pasta pomeranč a koření

Recept na domácí zubní pastu z jílu

Zrovna přišel čas udělat novou várku zubní pasty a nějak mi přišla na mysl zimní kombinace pomeranče a hřebíčku. Je narozdíl od mátových a eukalyptových verzí poněkud hřejivější, pro zuby a dásně ale stejně dobrá. Hřebíček je jistota, mnohokrát ověřená.

V normální formě jsou citrusy pro sklovinu nepřítelem, kyseliny v nich obsažené škodí sklovině. Esenciální olej ale tyhle kyseliny (rozpustné ve vodě) neobsahuje. Má přitom spoustu dobrých účinků a úžasnou vůni.

 

Suroviny:

  • 2 lžíce jílu, já použila světlý skoro bílý (koupit), je to ale víceméně na vás
  • špetka mořské soli
  • špetka jedlé sody (koupit)
  • větší špetka mleté skořice
  • voda
  • 3 kapky hřebíčkového esenciálního oleje
  • 3 kapky pomerančového esenciálního oleje (koupit)

Všechny sypké ingredience smícháme v nádobce, kterou jsme si vybrali. Měla by jít dobře uzavřít a musí být pečlivě vymytá. Poté po kapkách přidáváme vodu a mícháme směs, pokračujeme do doby, než dostaneme nám příjemnou konzistenci. Nakonec vmícháme esenciální oleje.

Pokud je nemáte ještě dobře otestované, zkoušejte pastu po každé kapce :).

Publikovala jsem další dva recepty na zubní pastu – na mátovou tady a na skořicovo-hřebíčkovou tady. Tak pokud jste ještě domácí pastu nezkoušeli, tak na ně třeba mrkněte taky :).

Domácí zubní pasta bez chemie

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky

16 ks komentářů

    1. Zatim jsem ho kupovala jen tady, jednou drogerie, jednou zdravá výživa a pak jeden eshop.. takže pro tebe asi trochu z ruky :/ ale chci příště zkusit nějakej českej eshop

  1. Dobrý den, můj dotaz je sice mimo mísu, ale chtěla bych se zeptat, kde kupujete esenciální olej z rozmarýnu.

    1. Ahoj nedůvěřivče :) Pokud máš slušnou kvalitu jílu, tak nevadí. Jíl se naopak používá k optimalizaci fungování zažívacího ústrojí, pije se až několikrát denně rozmíchaný ve vodě :) I kdyžtady to není úplně ideální, protože se počítá, že jíl na sebe „nabalil“ nějaký ty nečistoty

    1. Ahoj Kateřino, do lednice není potřeba ji dávat. Co se týče trvanlivosti, tak popravdě těžko se odpovídá. Nikdy jsem neměla žádný problém s žádnou z past, ani když jsem třeba na nějakou zapomněla. Přístup ke konzervaci se dost liší i u výrobců. Jíl sám o sobě není pro mikroby úplně nejlepším prostředím, esenciální oleje, soda, sůl, koření, to všechno taky pomáhá ke konzervaci. Plus se dá přidat třeba alkoholová tinktura. Taky platí, že míň vody = míň vhodný pro mikroby. Chce to pak prostě koukat a když se něco nezdá, tak vyhodit. Vím, že některý lidi by mě za tohle asi uškrtili, ale já prostě nejsem úplně úzkostlivá co se týče kontaminací… vím, jak se běžně svačí u klávesnice a taky že tam těch mikrobů určitě bude víc :)

      1. Pardon, nechtělo se mi to odeslat, tak jsem netrpěliva několikrát bouchla do klávesnice až je to tu dvakrát.) děkuju za odpověď:)