Zlatý kurkumový pilaf s cibulkou a houbami

Kurkumový pilaf s cibulkou a houbami

Recept na pilaf jsem našla v počítači mezi recepty oskenovanými ze starých Apetitů. Zaujal mě, ale zdál se mi takový skoro příliš jednoduchý, takže jsem pro změnu upravovala. Musím se přiznat, byl to první recept používající koření jako je hořčičné semínko, koriandrové semínko nebo ve větší míře římský kmín. Po prvotních nepříjemnostech se skákajícími kuličkami hořčice se začal pilaf vybarvovat (a to doslova, rozmíchaná kurkuma udělala svoje). Výsledek byl docela exotický díky použitému koření a rozhodně stál za to bombardování hořčičným semínkem :)

Jinak ještě k pilafu – je to obdoba rizota (není to risotto italiano ani paella valenciana, ale patří to do rodiny :)). Je to pokrm typický hlavně pro oblast od Balkánu na východ. Recepty se značně liší v závislosti na lokálních zvyklostech a surovinách. Co se mi hodně líbí, je že se tam často setkáme se spoustou koření a zcela novými kombinacemi chutí.

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • 1,5 malé skleničky rýže basmati ( odpovídá 300 ml)
  • 2 střední cibule
  • pár hub (použila jsem mraženou směs), skvělé budou i žampiony
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek (měla jsem malinká světlá)
  • 1/2 lžičky semen koriandru (taky jsem měla nějakou drobnou variantu)
  • olivový olej
  • pár papriček cayenského pepře nebo čerstvá chilli paprička
  • sůl (u mě mořskou, jak jinak :))

Rýži propláchneme a dáme s už vařící vodou na plotnu, vodu osolíme. Dobře hlídáme, protože je to otázka chvíle. Když je rýže tak akorát, stáhneme a zcedíme.

Cibuli oloupáme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.

Taky si připravíme houby na menší kousky. Ty pak s troškou olivového oleje opečeme na pánvičce, já je trošku podlila vodou. Jakmile jsou houby měkké, sundáme je z pánvičky a dáme si je stranou.

Teď na pánvičku přijde olivový olej a cayenský pepř. Zahříváme a trošku promícháváme, chceme, aby se nám chuť papričky uvolnila do oleje. Po pár minutách papričky odstraníme. Pokud máte čerstvé chilli, můžete postupovat stejně (papričku nakrájíte na pár velkých kouskou) nebo papričku na velmi drobno pokrájet a přidat až nakonec.

Teď do oleje dáme kmín a hořčičné a koriandrové semínko a opékáme (pozor na skákající semínka!) Když už vidíme, že nám to chytá barvu a strukturu, připravíme si k ruce kurkumu a nakrájenou cibuli. Nejdřív pánvičku posypeme kurkumou a pak hnedka přidáme cibuli a promícháme. Cibulku necháme jen změknout. Taky dostane nádhernou žlutou barvu od kurkumy.

Nakonec vmícháme i rýži. Já v této chvíli přidala další pěknou lžíci olivového oleje. Ještě osolíme a promíchá tak, aby směs měla stejnoměrnou žlutou barvičku.

K basmati rýži – basmati je typ rýže původně pocházející z Indie. Je charakteristická dlouhým zrnkem a vlastní chutí a hlavně vůní. Ta vůně se ostatně postarala o její jméno, které v sanskrtu znamená vonící. Nejčastěji na ni narazíme v její bílé verzi (hnědá samozřejmě taky existuje, ale setkáme se s ní na pultech asi méně). Bílá ne moc překvapivě věstí nižší obsah vitamínů a minerálů a vyšší glykemický index (ten stále zůstává na střední úrovni). Nicméně je velmi důležitým prvkem ayurvédských nauk o výživě. Je vyváženou, univerzálně vhodnou potravinou, která je lehce stravitelná a velmi dobře snášená (jak tělem trpícím na alergie tak při potížích v trávicím traktu).

Basmati je ve srovnání s běžnými rýžemi dražší, ale rozhodně se vyplatí si balíček koupit a používat na pokrmy, ve kterých vynikne.

Pilaf s kurkumou, cibulkou a houbami

Pilaf s kurkumou, cibulkou a houbami

2 ks komentářů