Zlaté brambory aneb kurkuma zas válí

Šťavnaté zapečené brambory s kurkumou a sýrem

Jsem neskutečně ráda, že mě v tom nedostatku fantazie přepadnul nápad na brambory s kurkumou a sýrem. Přišel jak blesk z nebe ve chvíli, kdy jsem skoro otráveně chystala brambory do trouby. Výsledek mě fakt dostal, protože je to jednoduchý recept a naprosto nenáročný na suroviny. Podle mě se ale jedná o přílohu, kterou s klidem můžem zařadit na gurmánské menu.

Co potřebujeme:

  • brambory
  • olivový olej, nemusí být ta nejlepší kvalita
  • kurkumu (koupit)
  • kvalitní sůl – v mém případně jemnou růžovou himalájskou (koupit)
  • sýr na posypání – tentoktát směs strouhané mozzarelly a tvrdého zrajícího ze směsi kravského a ovčího mléka

Co se týče množství – u mě to byly 3 veliké brambory a 2 malé, půl lžičky kurkumy a asi lžíce oleje. Vystačilo to na tři větší přílohové porce.

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, asi tak 3-4 mm silné. Připravíme si pekáček, do něj dáme brambory a přilijeme olej smíchaný s kurkumou a solí. Dobře promícháme a brambory trošku upravíme tak, aby vrstva byla rovnoměrná a žádný kousek vyloženě nevyčníval.

Dáme péct na 180 stupňů. Za 30-35 minut do brambor píchneme párátkem a zjistíme, jestli jsou měkké. Jakmile totiž jsou, navršíme na ně sýr a vrátíme do trouby. A až se rozpustí, můžeme podávat.

Šťavnaté zapečené brambory s kurkumou a sýrem

dify.cz

1 komentář