Zdravější hranolky z batátů (a ta barva!)

Zdravé pečené hranolky z batátů

Batáty jsou sladké brambory. Doslova. Jsou sice pro Středoevropany docela nezvyklou surovinou, rozhodně se s nima ale dá kouzlit a stojí to za to. Jedna z nejjednodušších věcí, kterou z nich můžeme připravit, jsou hranolky. Ano, nenahradí stoprocentně ty klasické. Jsou ale moc dobré a vylepší náš jídelníček. A taky mají naprosto parádní barvu.

Batáty jsou surovinou katalánského podzimu. To ale není ten důvod, proč jsem se pro ně tenhle rok rozhodla najít uplatnění. Jsou totiž z hlediska výživového mnohem zajímavější než klasické brambory. Už i jen barva napovídá, že budou naprásknuté barvivy. A o ty stojíme.

Co potřebujeme:

  • batáty
  • dobrý olivový olej
  • sůl – já zvolila jak jinak než mořskou
  • pepř – barevný z mlýnku

Batáty dobře omyjeme a oloupeme. Pokud je slupka fakt pěkná, můžeme ji klidně nechat.  Když mají záhyby, můžeme si pomoct překrojením. Tak se záhybu zbavíme a pohodlně oloupeme. Pak batáty nakrájíme na hranolky a rozložíme na plech. Pečeme při 180 stupních, dokud nedosáhnou správného stádia opečení. Ty moje byly v troubě asi 45 minut a po vytažení byly ještě relativně měkké. Hlad byl ale velký, tak šly ven :).

Před servírováním hranolky ještě zakápneme dobrým olivovým olejem a pěkně osolíme + opepříme.

Zdravé hranolky z oranžových batátů

dify.cz