Batáty jsou sladké brambory. Doslova. Jsou sice pro Středoevropany docela nezvyklou surovinou, rozhodně se s nima ale dá kouzlit a stojí to za to. Jedna z nejjednodušších věcí, kterou z nich můžeme připravit, jsou hranolky. Ano, nenahradí stoprocentně ty klasické. Jsou ale moc dobré a vylepší náš jídelníček. A taky mají naprosto parádní barvu.
Batáty jsou surovinou katalánského podzimu. To ale není ten důvod, proč jsem se pro ně tenhle rok rozhodla najít uplatnění. Jsou totiž z hlediska výživového mnohem zajímavější než klasické brambory. Už i jen barva napovídá, že budou naprásknuté barvivy. A o ty stojíme.
Co potřebujeme:
- batáty
- dobrý olivový olej
- sůl – já zvolila jak jinak než mořskou
- pepř – barevný z mlýnku
Batáty dobře omyjeme a oloupeme. Pokud je slupka fakt pěkná, můžeme ji klidně nechat. Když mají záhyby, můžeme si pomoct překrojením. Tak se záhybu zbavíme a pohodlně oloupeme. Pak batáty nakrájíme na hranolky a rozložíme na plech. Pečeme při 180 stupních, dokud nedosáhnou správného stádia opečení. Ty moje byly v troubě asi 45 minut a po vytažení byly ještě relativně měkké. Hlad byl ale velký, tak šly ven :).
Před servírováním hranolky ještě zakápneme dobrým olivovým olejem a pěkně osolíme + opepříme.