Zdravé vegetariánské chlebíčky s avokádem

Domácí vegetariánské party chlebíčky

Chlebíček byl asi vždycky typickou českou pochoutkou. Když si ale tak vzpomenu na všechny ty chlebíčkové kreace, asi jsem neviděla ani zdravé, ani esteticky skutečně vydařené chlebíčky. To je dost škoda. Povedený chlebíček může být přitom parádní večeře i stylové přivítání hostů. Obzvlášť pokud máme domácí pečivo a čerstvé suroviny.

Tyhle chlebíčky jsou krásně barevné a voňavé. Na jejich výrobu jsme použily tzv. pain à l’ancienne, což je bílý chleba připravený fermentací zastudena. Je výborný, sice je z bílé mouky, ale právě díky způsobu přípravy ztrácí některé špatné vlastnosti bílého pečiva. Navíc je velmi lehký a skvěle slouží k obložení.

Co potřebujeme:

  • kvalitní pečivo – u nás právě pain à l’ancienne
  • zralé avokádo
  • rajče, v tomto případě zelené (které už stihlo trošku zčervenat)
  • mladé lístky rukoly (ty s jemnější chutí)
  • menší lístky bazalky
  • sůl a pepř
  • extra panenský olivový olej
  • párátka na pomoc

Pečivo si nakrájíme na plátky. Na plátky si připravíme taky avokádo a rajče. Avokádo lze i namazat, ale mně se víc zamlouvají právě celé kousky.

Můj postup byl tedy následující: plátek chleba, plátek avokáda, rajčete, rukola, bazalka a párátko. Nakonec olej, sůl a pepř.

Nicméně pro pohodlnější konzumaci je vhodnější olej nakapat na chleba a pak hned po rajčeti zařadit sůl a pepř a až pak lístečky. Díky tomuto sledu se nedočkáme tolika olejových kapiček mimo talíř.

Zdravé domácí chlebíčky s avokádem, rajčetem, rukolou a bazalkou

Zdravé vegetariánské chlebíčky

dify.cz