Zdravé cukroví s pomerančovou kůrou a lískovými oříšky

Zdravé a výživné cukroví

Přehoupli jsme se do prosince a už nás přímo svádí provonět byt slaďoučkým cukrovím. U mě tomu není jinak…a kdo mě zná, ví, že žádnou bílou mouku ani cukr bych rozhodně do receptu nepoužila! Dnes jsem upekla defacto své první vlastní cukroví a k tomu ještě naprosto zdravé a výživné. Je tak nejen dobré, ale také plné vlákniny, zdravých tuků a mnoha živin.

Jelikož zatím nemám váleček, vytvarovana jsem z těsta rohlíčky. Skvěle by ale vypadaly vykrájené libovolné tvary.

Na plný talířek cukroví potřebujeme:

  • 100 g  mletých lískových oříšků (koupit)
  • 50 g otrub (koupit)
  • 50 g pohankové mouky (koupit)
  • 20 g sójového nápoje v prášku
  • 1 vejce
  • lžička pomerančové kůry
  • lžička BIO vanilkového třtinového cukru nebo domácího cukříku (recept)
  • lžička sladidla ze stévie
  • 1 lžíce xylitolu (přírodní sladidlo)
  • 2 lžíce rýžového sirupu (koupit)
  • 1 lžíce medu (koupit)
  • 2 lžíce kokosového oleje (koupit)

Všechny sypké složky dobře promícháme a poté vmícháme vajíčko, sirup, med a kokosový olej. Nejprve mícháme lžící, poté rukama vypracujeme těsto. Těsto by šlo vyválet, já z něj vytvarovala rohlíčky. Pečeme do zezlátnutí.

Příprava zdravých vánočních rohlíčků

Zajímavé by mohly být také menší kuličky, které by šlo namočit do čokolády.

Výsledné cukroví pevně drží, nerozsýpá se tak jako například klasické vanilkové rohlíčky, ale chuťově mi naprosto vyhovuje.

Zdravé cukroví - vánoční rohlíčky

dify.cz