Zapečené lilky s ančovičkami/ albergínies amb tomàquet i anxoves/ berenjena con tomate y anchoas

Zapečený plněný lilek po katalánsku

Lilky už jsem zapékala několikrát, takže na první pohled mě tenhle recept moc nezaujal. Na druhý už to ale bylo podstatně zajímavější. A úplně nejlepší to bylo samozřejmě na talíři. Náplň měla dost dobrou výraznou chuť a ančovičky taky řádně přispěly, jak bývá jejich dobrým zvykem. K tomuhle plněnýmu lilku by šla výborně bramborová kaše. My ho měly jen s cuketovýma špalíčkama.

Co potřebujeme:

  • lilek/lilky
  • rajčata
  • ančovičky – aspoň tři filetky na půlku lilku
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • petrželka (ne kudrnka)
  • tymián
  • sůl

Množství rajčat je potřeba odhadnout. Já měla na jeden normálně velký lilek tři malý rajčátka a bylo to málo. Počítejte s tím, že sice lilek budete plnit jeho vydlabaným vnitřkem a rajčatama, ale taky že se nám tyhle dvě suroviny hodně zredukujou na objemu.

Lilek podélně rozpůlíme a vnitřek obou půlek vydlabeme. Připravíme si takový dvě mističky, ta slupička by měla zůstat silná asi tak půl centimetru. Mně k tomu dobře posloužilo takový to vyďoubávátko na meloun. To, co z lilku vyndáme, pokrájíme na drobnější kousky a necháme stranou.

Česnek nakrájíme nožem nadrobno a osmahneme ho na pánvičce na asi dvou lžících olivového oleje. Přitom ho mícháme, aby se nám kousíčky osmahly pěkně ze všech stran. Jakmile je zlaťoučký, přendáme ho do nějaký mističky.

Mezitím, co se nám dělá česnek, můžeme pokrájet na menší kousky rajčata.

V pánvičce po česneku nám zbylo trochu ochuceného oleje. Do něj dáme pokrájený vnitřek lilku a rajčata. Teďka to ideálně přiklopíme pokličkou a občas odkryjeme a promícháme. Pokud nemáte žádnou pokličku, kterou byste na pánev mohli dát, můžete si pomoct alobalem (pozor při jeho zvedání, vyvalí se spousta horké páry). Možná bude v průbehu potřeba směs podlít trošku vodou, pokud bude suchá – to aby se nám nespálila.

Když máme zeleninu měkkou, osolíme ji trochu a naplníme jí vydlabaný lilek. Vršek pak poházíme osmahnutým česnekem, nasekanou petrželkou a tymiánem. Úplně na konec přijdou okapané filety ančoviček.

Dáme zapékat do trouby na 180 stupňů. Trvat by to mělo asi 25 minut.

Příprava těhlech lilků je dost jednoduchá a na suroviny nenáročná. Jediný, co tomu ubírá body, je fakt, že je rozložená do fáze na sporáku a do fáze v troubě a to nejde zkrátit. Jinak je naprosto parádní.

Recept na zapékaný plněný lilek

Lilek plněný rajčaty a ančovičkami

Lilek plněný rajčaty a ančovičkami

dify.cz
Countrylife.cz