Zapečená plněná brambora se žampiony a slaninou

Zapečená brambora plněná žampiony a slaninou

Veliké brambory přímo navádějí k nějaké plnící akci. A od nápadu k plněné bramboře je jen krok, stačí mít doma třeba pár žampionů a kousek dobré slaniny. A pokud je v ledničce ještě kousek sýra, nejlépe parmezánu, bude z toho parádní pochutnání.

Co potřebujeme:

  • obří brambory, u nás byla jedna na osobu
  • pár žampionů
  • kousek dobré slaniny
  • troška parmezánu
  • sůl a pepř
  • zelenina na přílohu –  u nás okurka, římský salát a barevná paprika

Brambory omyjeme a každou připravíme k plnění následujícím způsobem. Bramboru na spodku seřízneme na plocho, aby nám hezky seděla na pekáči. Totéž jí uděláme na horní straně – hned potom jí začneme vydlabávat vnitřek. Chceme mít takovou slupičku asi 5 až 7 mm silnou.

Vydlabanou část brambory velmi opatrně nastrouháme a smícháme s drobně pokrájenou slaninkou a žampiony. Směs osolíme, opepříme a naplníme s ní brambory. Tekutina z brambory nám pomůže směs trošku pospojit.

Bramboru pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut. Po vyndání na ni ještě uděláme čepičku ze strouhaného parmezánu.

Rozhodně nesmíme zapomenout k bramboře přidat aspoň hromádku zeleniny, bez ní by to nebylo ono :)

Zapečená brambora plněná žampiony a slaninou

Jednoduchá zeleninová příloha ze salátu, okurky a papriky

Zapečená brambora plněná žampiony a slaninou