Vývar s čočkou a zeleninou

Domácí polévka s červenou čočkou a zeleninou

Domácí vývary jsou paráda a vždycky jsou základem něčeho dobrého. Tentokrát jsem se rozhodla klasický vývar použít malinko jinak, nechtělo se mi do něj dávat rýži ani těstoviny, ale sáhla jsem po čočce. Dodá totiž polévce na sytosti a nás zásobí živinami mnohem lépe. Ideální je nějaká droboučká čočka, která je rychle hotová. Já dala malou červenou, ale po barvě už ani stopy. I přesto byla moc dobrá a určitě si zaslouží „opáčko“.

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • aspoň 600 ml vývaru, ideálně domácího
  • 3/4 šálku drobné čočky – já měla drobnou červenou
  • asi 12cm kousek pórku
  • 1/2 červené papriky
  • klidně další zeleninku, pokud máme po ruce
  • maso z vývaru, pokud máme
  • sůl

Vývar je ideální domácí. Nejjednodušší je ho připravit  pomalém hrnci, sice si na něj musíme počkat, zato ale nemá konkurenci. Tentokrát ho máme ze směsi kostí, nějaké té kořenové zeleniny, pořádné cibule a klasické polévkové směsi koření. Je o něco mastnější a nechybí v něm trošička morku. A dělal se nějakých těch 24 hodin.

Příprava domácího vývaru v pomalém hrnci

Do hrnce tedy dáme vývar (zcezenou tekutinu) a přidáme čočku. Čočku ideálně namočíme na nějakých 20 minut a v každém případě dobře propláchneme. Přivedeme k varu. Jak už jsem psala v případě jiné čočkové polévky, čočka je snadná na přípravu, protože nevyžaduje minimální bezpečnou dobu varu.

Připravíme si na kolečka nakrájený pórek a na slaboučké proužky nakrájenou papriku. Jakmile je čočka měkká, přidáme právě nakrájenou zeleninu. Teď je vhodná chvíle i pro maso z polévky. Necháme vařit další asi minutku a sundáme z plotny. Osolíme a můžeme podávat.

Domácí vývar s červenou čočkou a zeleninou

Domácí vývar s červenou čočkou a zeleninou