Vylepšujeme… chleba s žervé

Zdravější chleba s tvarohovým sýrem, kořením a bylinkami

Dát si čas od času kvalitní kváskový chleba není zas takový hřích. Musíme si ho ale náležitě užít a naložit na něj samé hodnotné věci. Pak ten jeden krajíc bude stát za to a bude mít i pro naše tělo nějaký ten prospěch. A možná to bude i malé umělecké dílo :). Stačí nám k tomu přitom hodně málo – nějaké ty bylinky, koření a dobrá sůl (u mě je to momentálně moje mořská oblíbenkyně).

Co jsem použila:

  • domácí žitno-pšeničný kváskový chleba
  • čerstvý tvarohový sýr, tu tučnější verzi
  • uzenou papriku sladkou, španělskou
  • mletou kurkumu
  • pažitku
  • citronové oregano
  • jemnou mořskou sůl

Poctivý kváskový chleba, navíc s podílem žitné mouky, je jedna z mála dobrých pečivových voleb. Je vyráběn tradiční metodou fermentování mouky, tento proces dělá mouku stravitelnější a narušuje strukturu lepku. Více o tomto tématu si můžete přečíst ve článku přímo věnovaném kváskování. Kváskový chleba se dá i koupit v některých obchodech, není to sice ten správný domácí, z hlediska zdravotního je ale mnooohem lepší než jakákoliv nekvásková průmyslově vyráběná chlebová napodobenina. Takže sledujte složení a chemické bochníky nebrat.

Čerstvý tvarohový sýr (nebo žervé či tisíc jiných označení) je další kvalitní surovina. Ovšem pokud si vybereme ten správný. Měl by obsahovat jen mléko/smetanu/jogurt nebo jinou mléčnou surovinu, kultury a sůl. Žádné stabilizátory, zahušťovače, ztužovače, barviva ani nic podobného. To do tohoto sýru nepatří, je to naprosto zbytečné. Mnohem kvalitnější bývají tučnější varianty čestvého sýra, ty nepotřebují přídatné látky, mají lepší chuť a lépe poslouží jako jídlo. Navíc toho tuku je malinko a z hlediska výživy je zajímavý.

Další možností je odkapaný jogurt, který poslouží stejně dobře. Naopak se určitě vyhneme taveným sýrům a jim podobným, které jsou plné chemie a k jídlu mají daleko.

Kvalitní sůl na chleba patří. Třeba ta mořská. Kromě životně důležitého sodíku a chloru obsahuje ještě další nezbytně nutné látky, které napomáhají k optimálním hladinám minerálů v krvi.

Bylinky, v mém případě oregano a pažitka dodají další hromadu vitamínů, minerálů, barviv a dalších fytonutrientů, které pečují naše tělo i mysl. Čerstvé jsou zajímavější, jak z hlediska výživy tak požitku, dají našemu jídlu říz a krásně ho rozzáří. Pokud jde bylinka z truhlíku rovnou na chleba, je to nejjefektivnější.

Sušená sladká paprika je další super ingrediencí. Jak napovídá její vzhled, je plná rostlinných barviv, ale taky vitamínů a minerálů. Vypisovat je všechny by bylo na další extra článek. Za největší pozornost stojí obsah železa, zinku, vitamíny A, C, E a B6 plus niacin. Kromě toho všeho má parádní barvu a zajímavou chuť.

Kurkuma je v našich zeměpisných šířkách už méně známým kořením, naštěstí je jí ale už věnována aspoň nějaká pozornost. Zase upoutá sytou barvičkou a taky množstvím látek a účinků. Zatím nebyla prozkoumána natolik, aby se daly všechny její účinky spárovat s konkrétními substancemi. Každopádně má na naše tělo ochranné účinky, působí jako antioxidant a taky proti zánětům a obecně často pomáhá v boji s chronickým onemocněním. Každá špetka kurkumy se počítá a proto ji rozhodně upustíme i na náš krajíček.

Chleba s žervé a bylinkami

Chleba s žervé, bylinkami, kurkumou a paprikou