Vláčný slaný cuketový koláč s parmskou šunkou

Slaný cuketový koláč s parmskou šunkou

Koupila jsem si od farmáře cuketu tak velkou, že se mi nevešla do ledničky. Musela jsem proto vymyslet, jak ji využít. Cuketa se dá vařit či péct na milion různých způsobů – na slano, na sladko, lze ji kombinovat téměř s čímkoli. Zvolila jsem slaný recept na koláč, který poslouží jako plnohodonotný oběd.

Cuketa je plná vody, obsahuje ale také vlákninu a vitamíny – A a E. Je zdravá, pomáhá vyplavovat toxiny z těla a je výborná coby součást dietního jídelníčku.

Na cuketový koláč budeme potřebovat:

  • 2 středně velké cukety (v mém případě to byly 2/3 obří cukety)
  • 2 vajíčka
  • 60 g špaldové mouky (koupit)
  • 4 plátky parmské šunky (schwarzwaldské šunky)
  • 3 malé jarní cibulky
  • trocha soli, třeba himalájské (koupit)
  • čerstvě mletý pepř
  • dvě lžíce dýňových semínek (koupit)
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (koupit)

Cukety nastrouháme na úzké hranolky, posolíme a necháme v lednici několik hodin odstát, aby pustily vodu a koláč nebyl zbytečně rozmáchaný. Vodu vylijeme a cuketu smícháme s vajíčky, moukou, pepřem a práškem do pečiva. Cibulku podusíme v troše vody s kapkou olivového oleje a přidáme ke směsi. Posypeme dýňovými semínky a přidáme na nudličky nakrájenou parmskou šunku. Dobře promícháme, vlijeme těsto do dortové formy a pečeme, dokud nezačne koláč lehce hnědnout (cca 60 minut).

Slaný cuketový koláč s parmskou šunkou - recept

dify.cz