Vajíčko v chlebu

Vejce v topince

Nedávno jsem narazila na zajímavé servírování chleba s opečeným vajíčkem. Původně to byl nápad k tomu, jak dětem udělat zdravé jídlo příjemnější. Po vyzkoušení se mi to natolik zalíbilo, že to budu praktikovat i sama pro sebe. A pokud se přidá něco zeleniny, bude to kompletní jídlo plné kvalitních živin, které si s velkou chutí dám třeba i k snídani.

Co potřebujeme:

  • dobrý chleba – kváskový, ideálně domácí
  • vejce
  • olivový olej
  • zeleninu dle možností a chuti
  • sůl

Postup je velmi jednoduchý. V krajíčku chleba vykrojíme nebo vyřízneme otvor – já si zvolila běžné kulaté vykrajovátko o průměru asi 5 cm. Chleba položíme na pánev a do otvoru vyklepneme vajíčko. Já mám ráda žloutek v celku, klidně ale můžete žloutek s bílkem promíchat. To, co z chleba vykrojíme, dáme vedle na pánvičku a taktéž opečeme. Pečeme dokud není celá spodní strana vajíčka zpevněná, pak se rozhodneme, jestli chceme opékat i z druhé strany, nebo jestli bude stačit jen ze spodní a o něco déle.

Když máme hotovo, posolíme a zakapeme olivovým olejem. Doplníme zeleninou.

Takhle připravený talířek obsahuje vše, co potřebujeme ve vyváženém jídle. Vajíčko představuje kvalitní kompletní bílkovinu, kváskový chleba dodá nějaké ty pomalé sacharidy (nízký glykemický index) a olivový olej zdravé tuky.

Vejce pečené v chlebu

Vejce pečené v topince