Úžasná špagetová dýně a dýňové špagety

Špagetová dýně

Recepty ze špagetové dýně vídám na zahraničních blozích již nějaký čas. Jelikož jsem na tuto speciální dýni nikde nenarazila, zklamaně jsem se domnívala, že tento fascinující „americký“ druh dýně bohužel neochutnám. Nečekaně jsem na ni ale narazila v Globusu a bez váhání středně velký kus pořídila. A hned ten den jsem ji upekla a zamilovala se

A jak špagetovou dýni připravíme?

Příprava špagetek je snadná. Jednou variantou je vaření dýně vcelku – pokud ale, stejně jako já, nemáte tak velký hrnec, doporučuji dýni upéct.

Příprava dýňových špaget

Dýni umyjeme a rozkrojíme na půl. Slupka je tvrdá a řez je proto poměrně náročný a také trochu nebezpečný :) Dýni nemusíme vydlábávat, budeme ji péct i se semínky, po upečení je stačí velmi snadno vydloubnout lžící. Obě půlky dýně posolíme (pokud chceme špagety podávat na slano) a můžeme také zakápnout olivovým olejem. Dýně umístíme na pečící papír (doporučuji řezem dolů) a pečeme zhruba 20 až 30 minut, dokud dýně nezměkne.

Půlky dýně vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Poté vydlabeme semínka a začneme vidličkou od středu oddělovat dužinu, které se rozpojuje na vlákna podobná špagetám. Vydlabeme obě půlky dýně tak, že nám zbyde pouze tenká slupka.

Dýně je dietní a velmi zdravá, obsahuje hodně vody a vlákniny, kalorická hodnota je okolo 40 kcal na 100 g.

Špagety ze špagetové dýně

A co se špagetami?

Dýňové špagety můžeme připravit stejně, jako ty klasické – tedy například s rajčatovou omáčkou a sýrem. Výborné jsou také jako příloha například k masu – stačí trochu osolit, opepřit, přidat česnek a pár kapek olivového oleje.