Tuhý perník na strouhání/drobení

Tuhý perník na lámání

Vzpomínám na strouhací perník, který jsme kdysi doma občas používaly na různá sladká jídla. Měl hodně něco do sebe, takže jsem se rozhodla do něj jít. Pročetla jsem recepty, diskuse a pustila se do čarování s tím, že pravděpodobnost úspěchu moc velká není. Přeci jen na pravý perník na strouhání je potřeba amonium, tajná směs koření a dosáhnout tu správnou chuť je zatraceně těžké. No, já to zkusila a výsledek se mi víc než zamlouvá.

Co potřebujeme – na menší formu:

  • 200 g mouky – u mě žitné
  • asi 160 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžičky melasy
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 3/4 naší směsi Masala koření – recept tady
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • mletý černý pepř
  • máslo na vymazání

Troubu dáme předehřát na 180 stupňů.

V míse smícháme mouku, med a melasu, vodu a koření, pepře dáme jenom špetičku. Vypracujeme těsto (bude takové lepivé, mazlavé) a ochutnáme. Podle chuti můžeme přidat Masalu a pepř. Musíme ale počítat s tím, že po upečení bude perník mnohem výraznější.

Formu vymažeme máslem a dobře do ní rozprostřeme těsto, snažíme se ho trochu uhladit – nejlépe silikonovou stěrkou. Nejspíš se nám to ale úplně nepodaří :)

Pečeme asi 40 minut, poté testujeme párátkem, jestli je ještě vnitřek vlhký. Taky musíme zkotrolovat spodní stranu, dle typu trouby možná budeme muset péct i spodní stranu. Každopádně potřebujeme získat placku, do které když zapíchneme párátko, nebude vůbec vlhké.

Směs medu, melasy a koření v tomto složení je základem té výjimečné chuti tuhého perníku. Experimentování dovolí každému z nás namíchat si díky různým poměrům ingrediencí dokonalou chuť , včetně té pořádně peprné, která perníku vlastně dala jméno.

Hotový  perník jsem uložila do utěrky, ještě trochu ztuhl je vždy připraven k použití.

Tuhý perník na strouhání

dify.cz