Trocha inspirace z čínské kuchyně aneb znovuobjevení 4 drobností

Čínské ingredience v kuchyni

Čínská kuchyně. Najde se někdo, komu to nic neříká? Pravý čínský jídlo jsem měla asi před třema rokama. Byla to čínská restaurace, s čínskou obsluhou, se kterou se dalo docela těžce dorozumět, a dovnitř se hrnuly davy Číňanů. Všichni si sedali k velkým kulatým stolům a objednávali spoustu jídla. Na náš stůl dorazila nějaká rybka s tmavou omáčkou, smažený nudle, nějaká směs zeleniny a masa a miska s rýží. Teda pokud si dobře vzpomínám :) V tu chvíli jsem zjistila, že nevim, co je čínská kuchyně. Všechno, co jsem do tý doby měla, bylo na hony vzdálený tomu, co jsem měla před sebou na stole. Bylo to plný čerstvých ingrediencí, úžasně to vonělo a já tušila, že z toho bude narvaný břicho…

Asi největší překvapení byla ryba – byla tak šťavnatá a byla přelitá záhadnou tmavou omáčkou, která byla naprosto dokonalá, i když se nedala identifikovat ani jedna použitá ingredience. Zářivě bílá rýže s ní šla perfektně dohromady a já si řikala, že se mi to asi jen zdá. Čínská kuchyně mě ohromně zaujala, ale ještě jsem úplně nepočítala s tím, že bych ji někdy sama vařila…

Před pár týdny jsem si musela objednat čínskou kuchařku. Na inspiraci. Našla jsem v ní spoustu zajímavých jídel a taky triků, zrovna jako ingrediencí, který jsou pro čínský jídlo typický. Právě o tohle bych se ráda v dnešním článku podělila. Abychom si užili tu čerstvost a plnou chuť, nemusíme slepě následovat konkrétní recept. Můžeme si hrát a hledat to, co nám umožní vařit kvalitní a mimořádně chutný jídlo. A hlavně… znát ty drobný triky. Nejlepší na tom je, že přesně tyhle věci můžeme a často i máme po ruce.

Inspirace čínskou kuchyní
Chilli. Chilli není nic originálního, i přesto ho při vaření spousta lidí vůbec nepoužívá. Nejideálnější jsou čerstvý papričky, který našemu jídlu krom pikantnosti přinesou i další chuť a barvu. V případě nedostatku ale poslouží i sušený nebo sáhnout můžeme po klasickym kajenskym pepři. Kousky chilli nemusíme jíst, můžeme je před konzumací jídla vyndat. Skvěle se hodí do čehokoliv včetně polévek.

Zázvor. Zázvor, ať už strouhaný nebo na plátky nakrájený, je velmi výrazný a plný svěží chuti. Skvěle doplňuje právě chilli, a to ať už se jedná o polévky, omáčky nebo směsi masa, zeleniny nebo ryb či mořských plodů. Stojí za to s ním experimentovat.

Sojová omáčka, to je další tradiční ochucovadlo. Kvalitní (a nemusí být drahá) je vyrobená čistě z fermentované soji, případně s přídavkem pšenice. Dodá našemu jídlu hodně zajímavou chuť, výraznost a taky lákavou tmavou barvu. Použít ji můžeme až při servírování, ale můžeme s ní i vařit.

Koriandr. Nať koriandru je oblíbenou ingrediencí spousty kuchyní, je to úžasná čerstvá bylinka, která nám přináší barvu, chuť a vůni. Zase se vyplatí naušit se ji přidávat do kdesčeho.

Snadná čínská polévka se sojovou omáčkou

dify.cz
Countrylife.cz