Tortilla de patatas aneb ta správná španělská bramborová tortila

Španělská bramborová tortilla recept

Španělská bramborová tortila nápadně připomíná bramborovou omeletu. Když se ji ale správně naučíte, zjistíte, že tato dvě jídla jsou si na hony vzdálená. Španělská tortila je krásně šťavnatá, má plnou chuť a dá se připravit jako hlavní jídlo nebo jako tapa, třeba když má dorazit návštěva. Ještě nemůžu zapomenout na jednu poznámku. Tortilla de patatas v úplně základním receptu obsahuje pouze brambory, velmi často se ale přidává i cibule, jak uvidíte v tomto receptu. Správně by se tedy tortila měla jmenovat tortilla de patatas y cebolla, ale ve spoustě případů je to prostě tortilla (de patatas).

Co potřebujeme na 4 dílky:

  • 8 menších brambor
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sůl

Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme a osmahneme na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Hotovou odložíme na talíř.

Brambory oloupeme a nakrájíme na asi 0,5 cm silná kolečka a osolíme. Do pánve – u nás průměr asi 25 cm – dáme 2 až 3 lžíce olivového oleje a dáme půlku brambor (všechny se nám nevejdou). Pokud je třeba, přidáme olej – tortillu to nezkazí, právě naopak! Potřebujeme, aby se brambory osmahly a změkly. Stejně uděláme i druhou část brambor. Brambory by měly být prakticky hotové k jídlu.

Ve velké míse rozšleháme vejce, znovu trochu osolíme. Do mísy přidáme opatrně brambory i cibulku a dobře promícháme. Toto je zásadní. Suroviny se míchají v míse a až pak společně vrací na pánev. Pokud na pánvi zbyl nějaký olej, slijeme ho. Naši směs nalijeme na pánev tak, aby se vytvořila souvislá, rovnoměrná vrstva.

Necháme tortilu dělat do doby, kdy je zpevněná natolik, abychom ji mohli otočit. K tomu si vezmeme na pomoc velký talíř, díky kterému tortillu z pánve dostaneme celou a zase ji tam vpravíme tak, abychom mohli dopéct původně vrchní stranu. Druhou stranu necháváme už jen chvilku, protože nechceme, aby se tortila vysušila. S délkou přípravy/stupněm propečenosti si můžete hrát a zjistit, co vám nejvíce chutná.

Tortillu krájíme na čtvrtinky, osminky nebo na čtverečky, pokud ji budeme servírovat jako tapu (v tom případě ji můžete třeba posadit na kousek kvalitního pečiva nebo na ni připíchnout pečenou/nakládanou papričku, rajčátko nebo cokoliv jiného vás napadne).

Kouzlo španělské tortilly spočívá v její šťavnatosti, krémovosti – a za to může vajíčko, které je uděláno „tak akorát“, tedy je zpevněné, ale ne vysušené.

Španělská bramborová tortilla

dify.cz

4 ks komentářů