Teplý jablečný kompot s kapkou sherry

Teplý jablečný kompot s kořením a sherry

Jablečný kompot nám kdysi dělala mamka, vzpomínám na ty lehce nakyslá, ale přesto krásně sladká jablíčka doteď. Takže se k němu s velkou chutí vrátím, v zimě je pro něj ideální čas.

Co potřebujeme (na 2 velké porce):

  • 600 ml jablečného džusu
  • kousek skořice – asi 6 cm dlouhý (koupit)
  • 1 ks badyánu (koupit)
  • 5 ks hřebíčku (koupit)
  • 4 středně velká jablka
  • 50 ml sherry – více o sherry tady

Jablka oloupeme a nakrájíme na dílky. Do kastrůlku nalijeme džus a do něj dáme jablíčka. Přidáme skořici, badyán a hřebíček a rychle přivedeme k varu. Poté stáhneme na úplné minimum a pokračujeme dalších asi 10 minut. Otestujeme měkkost jablek a pokud chceme měkčí, zahříváme dál do té doby, dokud nebudou mít pro nás dokonalou konzistenci. Asi minutku před sundáním z plotny přilijeme sherry.

Teplý jablkový kompot s džusem

dify.cz