Teplý jablečný dezert se sypáním

Pečená jablíčka s pohankovo ovesným sypáním

Teplé jablečné dezerty jsou něco, co snad nikdy neomrzí. Lze je dělat na tisíc způsobů a pokaždé vymyslet něco malinko jiného. Proto jsem se i tentokrát do toho pustila bez receptu, jen s přibližnou představou – udělat dobrotu tvořenou aspoň z 80 % jablky a nepatlat se s žádným těstem. Výsledkem je kalíšek z pečeným jablíčkem a vrstvou sypání z ovsa a pohanky.

Co potřebujeme (na asi 8 zapékacích kalíšků):

Jablíčka očistíme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je – já je vzala na opravdu hrubo, v mém robotu. Podle chuti případně přidáme trošku citronové šťávy.

Umixujeme ovesné vločky s pohankou a ovesnými otrubami – aby nám tam zbyly trošku větší částečky, zhruba milimetrové.

Mističky/formu naplníme jablky, na to uděláme vrstvu z ovsa a pohanky. Lehce pocukrujeme. Nakonec pokapeme roztaveným máslem nebo můžeme pokrýt máslovými šupinkami.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po asi 20 minut.

Pokud nepokapete máslem celý povrch, zůstanou vám místa se suchou směsí ovsa a pohanky. Stačí to smíchat s jablečnou částí a výsledkem je příjemná kombinace chutí a struktur.

Teplý jablečný dezert

Pečená jablíčka s pohankovo ovesným sypáním

dify.cz