Tarta de Santiago, tradiční mandlová galicijská „buchta“

Mandlový svatojakubský dort

Tarta de Santiago patří mezi tradiční španělské pečené dobroty. Také se mu přezdívá mandlový piškot. Právě fakt, že je z mandlí a ne z mouky, z něj dělá perfektní bezlepkovou náhradu ke klasické buchtě či piškotu. To asi galicijští cukráři před stovkami let ani netušili.

Co potřebujeme:

  • kůra z 1/2 citronu – jen žlutá část
  • 200 g mletých mandlí + trošička ma vysypání formy
  • špetka skořice
  • 100 g másla
  • 100 g nerafinovaného třtinového cukru + troška pomletého na zdobení
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání formy

Tartu můžeme dělat buď do jedné velké formy nebo, jako jsme to udělaly my, do několika menších forem.

Troubu dáme rozehřát na 180 stupňů.

Nejlepší je použít bio citron, který nebyl žádným způsobem chemicky ošetřen a dobře ho odrbat. Kůru také můžeme koupit samotnou.

Proseté mleté mandle, kůru z citronu a špetku skořice dobře promísíme.

Odvážený cukr a vajíčka utřeme. Přidáme změklé máslo. A nakonec směs mandlí, kůry a skořice a vytvoříme z toho jednolité těsto.

Formu vymažeme máslem a vysypeme troškou mletých mandlí. Do takto připravené formy plníme těsto a dáme do trouby. U naší horkovzdušné jsme v tento okamžik ubraly na 175 stupňů. Pečeme asi 20 minut. Výsledkem je uvnitř vlhká, hutná a zároveň lehká konzistence.

Na závěr se tarta klasicky cukruje přes šablonku ve tvaru svatojakubského kříže. Při sundávání šablony je potřeba dávat dobrý pozor, my jednu stranu kříže podebíráme nožem a druhou opatrně zvedneme rukou.

Mandle (a mnoho dalších druhů oříšků a semínek) dobře pořídíte na zodo.

Mandlová tarta de Santiago

Bezlepkový španělský mandlový piškot