Nedělní večer bývá ve znamení pečení sušenek. Ty pomohou zpříjemnit kruté pondělní dopoledne (povíkendový návrat do práce prostě nikdy nepatří k těm nejlepším okamžikům týdně). Obzvlášť sýrové sušenky se osvědčily a lze je udělat asi na tisíc způsobů. Tyhle jsou ale docela obyčejné, sýru dělá společnost troška bylinek a čerstvě mletý barevný pepř.
Co potřebujeme:
- 220 g celozrnné mouky
- 100 g strouhané mozzarelly
- 1 vejce
- 60 g másla
- 20 ml vody (4 lžičky)
- sůl, třeba himalájskou
- bylinky – rozmarýn a citronové oregano v mém případě
- parmezán na posypání
- čerstvě mletý pepř
Troubu dáme hřát na 180 stupňů a připravíme si plech.
Z mouky, strouhané mozzarelly, másla a vejce s velkou špetkou soli (u mě lžička jemné mořské) vypracujeme těsto. Poté do něj ještě zapracujeme nadrobno posekané bylinky – tady je lepší napoprvé dát jen snítku, rozmarýn je hodně aromatický.
Z těsta tvarujeme sušenky. Lehce posolíme. Parmezán si nastrouháme najemno a ochutíme ho čerstvě namletým pepřem. Malou hromádku sýru pak klademe na každou naši sušenku, dobře to funguje, pokud si předem uděláme na sušence malý důlek.
Pečeme asi 30 minut.