Sýrové sušenky s kmínem a pivovarskými kvasnicemi

Celozrnné sýrové sušenky s kmínem

Kdo jste zkoušel zakomponovat do jídelníčku pivovarské kvasnice, víte, že začátky nejsou úplně jednoduché. Teda pokud vyžadujete výborný výsledek. Od těhlech sušenek jsem původně nic moc neočekávala, byla do rychlá noční akce. Ale zadařilo se. Jsou jen trošku nebezpečné, protože jak dáte jednu do pusy, nechcete přestat. Takže doporučuju opatrně dávkovat a dávat výhradně do svačinových krabiček.

Co potřebujeme (na 1 plech):

  • 200 g celozrnné mouky
  • 80 g strouhané mozzarelly
  • 70 g másla
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 4 lžíce vody
  • sůl a pepř
  • sýr dle chuti na posypání – zase jsem dala tu samou mozzarellu, asi 3 lžíce. Ale čím jemnější sýr bude, tím menší práci dá při vršení na sušenky
  • pivovarské kvasnice – 1,5 lžičky, záleží ale na jemnosti sýra, pokud je jemný, vejde se kvasnic víc

Troubu dáme žhavit na 180 stupňů.

Mouku, na kostky nakrájené povolené máslo, sýr, vodu, kmín s troškou soli a pepře vypracujeme v těsto. Tentokrát by mělo být málo lepivé. Pokud vyjde hodně měkké, lepší ho dát trochu ztuhnout do ledničky.

Z těsta tvarujeme sušenky – já je jednoduše uplácala rukou, z těsta kuličku, z kuličky placičku. Jen je potřeba, aby byly všechny kousky plus mínus stejně silné. Doporučuju, aby byly ploché nebo dokonce lehce propadlé. Pak se na ně bude vršit sýr, tak aby tam držel.

Sušenky naskládané na plechu vyloženém pečícím papírem dáme do trouby a pečeme asi 25 minut.

V mističce si smícháme sýr s kvasnicemi a troškou soli.  Tuto směs navršíme na sušenky a dáme zpátky do trouby. Jakmile se sýr roztaví a zezlátne, máme hotovo.

Celozrnné sýrové sušenky s pivními kvasnicemi

Celozrnné sýrové sušenky s kmínem