Sypané jablečné koláčky

Sypané jablečné koláčky s ovesnými vločkami

Sypané koláče jsou naprosto geniální způsob, jak si připravit dokonalou snídani nebo dezert a přitom se „nepatlat“ s žádným těstem. Všechny recepty, které jsem viděla, byly zbytečně těžké. Takže tady máte odlehčenou variantu, v tomto mini podání jsou perfektní sladkou tečkou za hlavním chodem nebo ve dvojici příjemnou snídaní nebo svačinkou.

Co potřebujeme (na 4 malé koláčky):

  • 1/2 hrnku ovesných vloček – pro zcela bezpečnou bezlepkovou variantu jakoukoliv oblíbenou bezlepkovou obilovinu
  • 1 lžíce kukuřičné krupice
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce cukru
  • 1/8 lžičky skořice
  • 30 g másla
  • 2 lžičky mandlové mouky/drcených mandlí
  • 2 střední jablka
  • citronová šťáva

Poměr jablek ku suchým surovinám je asi 3:2. To dělá koláč nadýchaný, lehký. Poměr si ale samozřejmě můžete upravit k obrazu svému. V tom případě ale přidejte trošku víc másla nebo navíc zakápněte džusem.

Ovesné vločky spolu s lněným semínkem umeleme – získáme cosi jako krupici/hodně hrubou mouku. K tomu přidáme cukr, kukuřičnou krupici a skořici. Vše dobře smísíme.

Jablka oloupeme (ze slupky můžeme udělat dobrý jablečný Masala čaj) a nahrubo nastrouháme. Zakapeme citronovou šťávou.

Odvážené máslo si dáme rozpustit – nejspíš do vodní lázně.

Do připravených formiček začneme plnit sypkou směs – zhruba třetinu rozdělíme do formiček tak, aby se nám rovnoměrně zakrylo dno. Na to klademe jablka – asi polovinu strouhaných jablek rozdělíme do formiček a uhladíme, abychom získali souvislou vrstvu jablek. Opět uděláme vrstvičku ze sypké směsi, poté zase jablečnou. Nakonec zbylý sypký mix nasypeme do kalíšků a navrch přidáme po půllžičce mandlové mouky. Závěrem ještě do kalíšků rozdělíme spravedlivě rozpuštěné máslo – snažíme se celou plochu pokapat.

Dáváme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme asi 15-20 minut.

Velmi snadno lze připravit i zcela bezlepkové sypané koláče – lepek ani nic podobného totiž v tomto koláči není třeba. Takže můžeme zkoušet takové mouky, které jinak velmi obtížně užijeme v klasickém těstu.

Ingredience skvěle pořídíte na zodo – lněné semínko i mandle, které se pak umixují klidně těsně před pečením.

Sypané jablečné koláčky s ovesnými vločkami

Švédské sypané jablečné koláčky