Svěží salátek s pomeranči, vlašskými oříšky a kozím sýrem

Salát s pomerančem, vlašáky a olejem z vlašských ořechů od Bohemia Olej

Pomalu se blíží jaro a s ním konečně chuť na zdravá lehká jídla. Tento salát je perfektním spojením sladkého medu, nakyslého pomeranče a jemně hořkých vlašských oříšků, ochucený mořskou solí, balzamikem a olejem z vlašských ořechů, který má úžasně jemnou delikátní chuť. Olej z vlašských ořechů se skvěle hodí právě do salátů, kterým dodá nezaměnitelnou lehce oříškovou chuť a navíc obohatí pokrm o spoustu vitamínů a minerálů, mimo jiné také o zinek, na který je běžná strava poměrně chudá.

Budeme potřebovat:

  • 1/2 velkého ledového salátu
  • 1 středně velký pomeranč
  • cca 100 g kvalitního kozího sýru (bez aditiv)
  • hrst vlašských oříšků
  • mořskou sůl
  • pepř
  • 2 lžíce balzamika – Aceto Balzamico od Bohemia Olej
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů od Bohemia Olej
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky cukru (v mém případě palmového)

Ledový salát nakrájíme na menší kousky, stejně tak pomeranč, přidáme na kousky pokrájený kozí sýr. Na pánvičce si mezitím začneme nasucho pražit vlašské ořechy. Po chvilce restování zasypeme cukrem a necháme oříšky mírně zkaramelizovat. Ze všech ostatních ingrediencí připravíme zálivku, se kterou salátek promícháme, lehce posolíme a ihned podáváme.

Vlašské (a další) ořechy můžete koupit tady.

Pražení vlašských ořechů do salátu

Salát s pomerančem, vlašáky a olejem z vlašských ořechů od Bohemia Olej

Salát s olejem z vlašských ořechů a Aceto Balzamiko od Bohemia Olej