Super jednoduché celozrnné sušenky k čaji ze 4 surovin

Domácí celozrnné sušenky s třtinovým cukrem

Sušenky zrovna nejsou tím nejzdravějším. Přesto ale takové domácí sušenky mohou být dobrým řešením pro chvíle, kdy potřebujeme energii, zároveň uspokojí dokonale naše chuťové buňky a budou stoprocentně bez chemie. Pokud hledáte něco jednoduchého a sladkého, čím můžete doplnit snídani nebo co upasovat do vaší krabičkové výbavy do práce, vyzkoušejte tyto super jednoduché celozrnné sušenky.

Co potřebujeme (na zhruba jeden plech):

  • 2 hrnky celozrnné mouky (koupit)
  • 6 lžic sádla
  • 2/3 hrnku nerafinovaného třtinového cukru (koupit)
  • asi 2/3 hrnku vody – dle potřeby

Troubu dáme rozpálit na 175 stupňů. Mezitím do velké mísy vsypeme mouku, cukr (klidně můžeme dát méně, tato varianta je poměrně sladká), promísíme, přidáme sádlo a asi 1/3 hrnku vlažné vody. Začneme míchat a postupně přidáváme vodu – cílem je příjemné těsto, které se nebude lepit. Když ho máme, začneme tvarovat sušenky. Já jednoduše udělala kuličky o průměru asi 2,5 cm, položila je na plech na pečící papír s dostatečným rozestupem a nakonec vidličkou každou kuličku rozplácla. Vše dáme do trouby – zkusíme na 25 minut, poté jednu sušenku rozlomíme, pokud není dokonale upečená sušenky otočíme a zkusíme dalších 10 minut. Samozřejmě hlídáme, aby se nám nechytly.

A co to sádlo v sušenkách?

Už dávno neplatí rady typu „žádný tuk“ nebo „na sádlo zapomeň, musíš si dát margarín“. Naštěstí tyto módní a hlavně nebezpečné vlny už jsou za námi. Já preferuju odzkoušenou klasiku – tedy to, co se používalo po století a co je maximálně přírodní. Navíc, za sádlem stojí už i spousta vědců, opět se k němu stáčí pozornost. I moje :)

Domácí celozrnné sušenky s třtinovým cukrem - recept

dify.cz