Špenátová tortilla

Španělská špenátová omeleta

Další špenátový recept tento týden. Tentokrát ale dle španělských tradic. Špenátová tortilla je jednou z bezpočtu variací, se kterými se můžeme ve Španělsku setkat. Je velmi jednoduchá a podstatně rychlejší ve srovnání třeba s klasickou bramborovou.  Já tu moji ale ošidím o dvě suroviny – o rozinky a piniová semínka, které by domorodci do špenátové tortilly nejspíš dali.

Co potřebujeme:

  • špenát – čerstvý, případně mražený listový
  • vejce
  • olivový olej
  • sůl
  • rozinky a piniová semínka, pokud se rozhodneme pro zcela autentickou

Množství surovin je velmi proměnlivé, může být skoro jen špenátová s vajíčkem hlavně ve funkci pojiva, nebo může připomínat vaječnou omeletu s několika shluhy špenátových lístků. Řiďte se proto svojí chutí, a nebo množstvím suroin, které máte k dispozici :).

Oprané špenátové listy zbavíme stonku a pokud jsou větší, nakrájíme na asi 3 cm široké pruhy. Vhodíme je do pánvičku s asi lžičkou rozehřátého olivového oleje. Občas listy promícháme a čekáme, dokud úplně nezměknou. Výrazně přitom ztratí na objemu (teď je taky chvíle na to přidat případně ty rozinky a piniová semínka).

Příprava špenátové tortilly

Pokud máme mražený špenát, necháme do rozmrazit a odkapat vodu. Poté postupujeme stejným způsobem.

Mezitím si v míse rozmícháme vidličkou vajíčka a osolíme. Vmícháme změklé špenátové listy. Směs vracíme na pánvičku, do které jsme dali další asi lžíci olivového oleje.

Když vidíme, že vrchní strana tortilly začíná zmatňovat, otočíme ji (já si pomůžu talířem – přikryju jím pánev, vyklopím na něj tortillu a tu pak sešoupnu zpátky na pánev). Pak už děláme jen chvilku, chceme ji šťavnatou.

Tortilly jsou výživné a jednoduché a můžeme je snadno vykouzlit téměř kdykoliv, vždycky se totiž doma najde nějaká vhodná surovina.

Špenátová tortilla

Špenátová tortilla