Snadný nepečený jablečný koláč s jáhlovým korpusem

Bezlepkový nepečený jablečný koláč

Pokud máte zahrádku a sklizená jablka, která je potřeba zpracovat, doporučuji použít je k přípravě rychlého nepečeného koláče. Je to svěží sladký dezert plný vitamínů, minerálů a vlákniny.

Připravíme si:

  • 5 lžic mandlové mouky
  • 3 lžíce nadrceného zlatého lnu
  • 3 lžíce sójové mouky
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce jablečné vlákniny
  • 6 lžic vařených jáhel
  • 6 jablek
  • lžíce skořice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • agar agar
  • případně přírodní sladidlo stévie

Některé ze složek můžeme vynechat, nebo nahradit jinými. Použila jsem sójovou mouku, kvůli vysokému obsahu bílkovin a ovesné vločky a jablečnou vlákninu kvůli navýšení obsahu vlákniny v těstu.

Těsto připravíme smícháním mandlové a sójové mouky, lnu, vloček, jablečné vlákniny a jáhel. Bude-li potřeba směs trochu zvlhčit, použijeme vodu nebo rostlinné mléko. Těsto by ale nemělo být příliš vlhké, aby i po navršení jablečné vrstvy dobře drželo pohromadě. Těsto přendáme do dortové formy a uhladíme jej. Vršek zakápneme javorovým sirupem

Jablečnou vrstvu připravíme v hrnci – v troše vody rozvaříme pokrájená jablka. Ochutíme je skořicí a stévií a přidáme agar agar, který jablíčka zahustí. Jablečnou směs navršíme na těsto v dortové formě a necháme schladnout.

PS: mandlovou mouku můžeme připravit důkladným umixováním mandlí. Výborně je pořídíte třeba na zodo.