Skoro autentické mexické guacamole

Pravé mexické guacamole s rajčetem a koriandrem

Guacamole není v českých krajích žádnou novinkou. Přesto se ale dělá většinou špatně.

Jeho původ sahá do dob aztéckého Mexika. Základem jsou čtyři suroviny – avokádo, cibule, listy koriandru a citronová/limetková šťáva. Plus se ještě velmi často dává rajče, česnek nebo třeba chilli paprička. A samozřejmě nechybí sůl.

Co jsem použila:

  • 2 menší avokáda
  • 1 menší rajče
  • asi tak lžíci nasekané cibule (ta moje byla velká a prostě jsem kus usekla)
  • asi 1 cm silný plátek citronu
  • pár listů koriandru
  • jemnou mořskou sůl
  • malinký stroužek česneku

Recept na pravé mexické guacamole

Cibulku a rajče nakrájíme na jemno. Lístky koriandru nasekáme. Avokádům odstraníme pecku a vydlabeme vnitřek, který rozmačkáme vidličkou (můžeme avokádo vodorovně přeříznout, vyndat pecku a vydlabat lžičkou vnitřek, nebo u dobře zralého normálně oloupat slupku). Všechno dáme do mističky, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu a osolíme. Dobře promícháme a můžeme servírovat. Třeba s domácím opečeným kváskovým chlebíkem :).

Pravé guacamole nemá pevný poměr surovin. U rajčete většinou dávají pouze tu pevnou část bez zrníček, já mám ráda rajče komplet. Někdo i eventuálně směs mixuje, což mně osobně moc lákavé nepřijde. A ještě co se týká avokáda, tam jsou určité oblíbené odrůdy, ale v podstatě jde použít jakékoliv.

 

Recept na guacamole

Pravé mexické guacamole

Pravé mexické guacamole s rajčetem a koriandrem

dify.cz