Rýžové nudle se zeleninou a zázvorem

Asijské nudle se zeleninou a sojovou omáčkou

Rýžové nudle se zeleninou a houbou jsou moc fajn, pokud nemáte chuť na maso ani velké vyváření. Použít se dá skoro jakákoliv zelenina a tu typickou chuť dostanou díky sojové omáčce, kterou můžeme mít vždycky po ruce.

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • 100 g rýžových nudlí
  • asi 20 cm pórku
  • 1 malou zelenou papriku, viz komentář níž
  • 1 menší mrkev
  • tak půl hrstičky sušené houby Jidášovo ucho (10 g)
  • olivový olej
  • kousíček čerstvého zázvoru (asi 1 cm krychlový?)
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • 3-4 lžíce dobré sojové omáčky

Papriku jsem dala zelenou, protože prostě byla doma. Zelená jde pak malinko do hořka, naopak červená paprika bude mít sladší chuť. A oranžová bývá tak něco mezi.

Houbu dáme namočit do teplé vody, po asi 20 minutách už by měla být připravená k použití. Vodu slijeme, houbu v sítku propláchneme, odkrájíme tvrdé zbytky po „noze“ a nakrájíme na proužky.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na slabé nudličky.

Rozehřejeme na pánvičce olivový olej a začneme na něm osmahávat papriku a houbu. Za asi 5 minut uděláme uprostřed pánve místo a tam dáme osmahnout nastrouhaný zázvor a chilli papričku. Jakmile to malinko zpění, přidáme mrkev a dobře zamícháme. Po asi 5 minutách přidáme ještě na proužky nakrájený pórek. Po celou dobu mícháme zeleninu a sledujeme, jestli se nám nepálí.

Mezitím si připravíme nudle – podle obalu nebo podle zkušenosti. Já ty slabé rýžové jen zaliju vařící vodou a nechám pár minut s občasným zamícháním. Jakmile jsou správně měkké, scedím.

Smícháme nudle se zeleninou a přidáme sojovou omáčku. Nejlepší je přidávat postupně a testovat, každá omáčka je trochu jiná a když to přepískneme, slanost jídlu už neodpáráme :).

Recept na vegetariánské rýžové nudle

Asijské nudle se zeleninou a sojovou omáčkou

Asijské nudle se zeleninou a sojovou omáčkou