Rychlé kari rizoto s lilkem a žampiony

Kari rizoto s lilkem a žampiony

Tentokrát jsem si dala za úkol udělat rychlou večeři a zapojit do hry kurkumu. Povedlo se. Celá příprava trvá jen o něco déle než uvařit rýži a výsledek je pěkně žluťoučký se svěží lehkou chutí.

Co potřebujeme (na 2 porce):

  • 1 šálek rýže – u mě parboiled, může být i rizotová
  • 1 malý lilek
  • 4 žampiony
  • 1 malou cibuli
  • 125 g tučnějšího bílého jogurtu (nakyslá chuť) nebo smetana pro krémovost
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky curry
  • olivový olej

Vybírejte dobrý jogurt, spíš tučnější, hlavně bez aditiv. Ty by mohly způsobit, že se nám v rýži vytvoří sraženiny a zkazí to výsledek. Jogurt taky dodá rýži lehce nakyslou chuť. Pokud to pro vás není to pravé ořechové, volte smetanu.

Oloupanu cibulku najemno nakrájíme a dáme lehoučce osmahnout na trošku olivového oleje.

Mezitím si omyjeme a na slabé proužky nakrájíme žampiony. Jakmile je cibulka sklovatá, žampiony přihodíme k ní.

Po asi dvou minutkách přidáme propláchnutou rýži, chvilku osmahneme i ji a dodáme asi 2 šálky vody + lžičku soli.

Lilek (neloupaný) nakrájíme na drobnější kostičky (asi centimentrové) a na vedlejší pánvičce osmahneme, zase na trošce olivového oleje. Nakonec jsem ještě přidala drtek vody. Cílem je změklý lilek.

Když je rýže skoro hotová, přidáme lilkové kostičky, jogurt (smetanu) a kurkumu s kari kořením. Mícháme a jakmile je rýže dostatečně uvařená, můžeme servírovat.

Tip: pokud máte bylinky, obzlášť pak koriandr, dodejte jimi rýži autentičtější ráz.

Kari rizoto s lilkem a žampionyKari rýže s lilkem a žampiony