Rybí placičky s rozplácnutým bramborem

Rybí placičky s rozplácnutým bramborem

Ryba by měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Nejen proto není jednoduchých rybích receptů nikdy dost. Tady vám přináším rybí placičky a rozplácnutý brambor – jedna z mých oblíbených příloh.

Co potřebujeme – dle počtu strávníků a jejich hladu:

  • rybu, ideálně čerstvou, jinak kvalitní mraženou
  • brambory
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  • zeleninu na doplnění

Brambory očistíme a vyřízneme nepěkná místa, slupku neloupeme (pokud nám to její stav dovolí). Dáme vařit. Naším cílem jsou skoro uvařené brambory. Mezitím dáme nahřát troubu na nějakých 160 stupňů. Když jsou brambory ve fázi „skoro uvařené“, vyndáme je a položíme na prkýnko. Vezmeme si k ruce malý talířek a brambor lehce zmáčneme – ten se rozplácne, ale pořád drží pohromadě. Když máme všechny brambory takto připravené, uložíme je na plech vyložený pečícím papírem. A dáme to trouby. Když jsou nazlátlé, jsou hotové.

Mezitím vykostěnou (rozmraženou a vody zbavenou) rybu nakrájíme na drobné kousíčky, opepříme, lehce osolíme a tvarujeme z ní placičky. Ty pokládáme na rozpálenou pánev s kapkou olivového oleje. Z obou stran rychle opečeme dozlatova.

Servírujeme zakápnuté dobrým olivovým olejem a doplněné zeleninou.

Rybí placičky s rozplácnutým pečeným bramborem

dify.cz
Countrylife.cz