Ryba pečená v soli byla jedna z prvních věcí, které jsem se ze španělské kuchyně naučila. Ne tedy že by to byla věc čistě španělská, ale přeci jen k rybám je tu o něco blíže. Postup jednoduchý, nedá se na něm nic zkazit a výsledek….jedna báseň! Opravdu, pro mě je tohle nejgeniálnější způsob, jak si s čerstvou rybou poradit. A je úplně jedno, co to je za rybu, protože bude vždycky parádní. Je totiž nádherně šťavnatá a zanechá si v sobě všechno dobré – sůl totiž vytvoří krustu, která rybku úplně „odřízne od světa“-
Jako přílohu jsem k rybě dala vařené brambory s bylinkami a olivovým olejem – jsou tak mnohem lepší, takové krásně voňavé.
Co potřebujeme:
- Čerstvou rybu, s kůží, jen vybrané vnitřnosti a odseknutá hlava – v mém receptu je makrela
- Sůl, co nejhrubší, asi 1kg, ale lepší mít další sáček do zásoby
- Brambory
- Bylinky – já dala bazalku a cibulovou nať
- Olivový olej extra virgin
Rybu očistíme, pokud je celá, tak rozřízneme, vyndáme vnitřnosti, odstraníme hlavu a opláchneme. Můžeme spodní stranu spíchnout párátkem, aby byla ryba uzavřenější a chráněná před solí. Do pekáčku, pánve nebo čehokoliv, co přijde do trouby, nasypeme na dno sůl, na ni položíme rybu a začneme rybu zasypávat. Ryba musí být souvislou vrstvou pokrytá, mokrýma rukama vršek uplácáme.
Rybu dáme do trouby vyhřáté na 160 – 180 stupňů a necháme asi 15 minut, u větších ryb asi 25 minut. Po vyndání opatrně naklepeme krustu, aby lehce popraskala, a opatrně ji z ryby odstraníme. Pokud máte po ruce nějaký štětec, usnadní vám práci.
Brambory jsou klasicky vařené a lehce žďuchané, smíchané se lžící nasekané bazalky a cibulové natě a zakápnuté extra panenských olivovým olejem.
Pečení v soli jako technika
Pečení v soli je prastarou technikou na přípravu masa a ryb a je typické tím, že se pak maso/ryba vaří ve vlastní šťávě. Chuť je vynikající, silná a přitom zcela bez použití koření či soli (tu totiž dobře očistíme a do ryby se nedostane). Určitě vyzkoušejte, jakmile budete mít po ruce jakoukoliv čerstvou rybu.